A magyar kormány számlát küldött a yorki hercegnőnek

2009.09.06. 11:36 Módosítva: 2009.09.06. 14:45
Azt szeretnék, ha Fergie kifizetné azt a háromszázezer forintot, amibe a lánya budapesti látogatásának biztosítása és a VIP-váró került. Beatrix hercegnőt a tavalyi nyaralása alatt különben a Scotland Yard védte.

A lányának biztosított rendőrségi kíséret és a reptéri luxusváró költségeinek megtérítését kéri a yorki hercegnőtől a magyar kormány, írja a Mail on Sunday. A 21 éves Beatrix hercegnő, aki II. Erzsébet királynő unokája és Sarah Ferguson nagyobbik lánya, tavaly szeptemberben vakációzott Budapesten.

Nem tudták, hogy lehet elérni

A brit bulvárlap értesülése szerint a magyar hatóságok a brit külügyminisztériumnak küldték az ezer fontot valamivel meghaladó (több mint háromszázezer forintos) számlát, mert nem tudták, hogyan lehet elérni a hercegnőt.

A lap szerint nem világos, hogy a Scotland Yard-testőrök helyett miért a magyar rendőrség biztosított kíséretet Beatrixnak Budapesten. Lehetséges, hogy az udvar hozta ezt döntést az adófizetők pénzének kímélése végett, miután egyre több bírálat éri a királyi család világjáró tagjainak hatalmas őrzési költségeit.

Beatrix hercegnő 2007-2008-ban tett világkörüli utazást, az egyetemi tanulmányai megkezdése előtt, és ennek részeként látogatott el Budapestre is. Az út alatt csak a napi huszonnégy órás Scotland Yard-őrizet becslések szerint kétszázötvenezer fontjába került a brit adófizetőknek.

A Buckingham-palota most csak annyit közölt: Beatrix hercegnő ez idő szerint nem lát el hivatalos feladatokat a királyi család nevében, budapesti látogatása magánjellegű volt, amelyre közpénzekből nem költöttek.

Nehéz volt vele?

A Mail idézi Gálik Viktóriát, a Köztársasági Őrezred szóvivőjét, aki az írás szerint azt mondta: kollégái "emlékeznek Beatrixra ... nem volt könnyű vele, mivel sokat morgolódott". A szóvivő viszont vasárnap cáfolta, hogy ezt nyilatkozta volna: "Ilyet egyáltalán nem mondanék szóvivőként, még akkor sem, ha így lenne, ahogyan a biztonsági tisztek sem, mert ezzel a szakma egyik legalapvetőbb szabályát szegnék meg".

Bea édesanyjának, Sarah Fergusonnak más tartozásokkal is problémái támadtak. A múlt héten került nyilvánosságra, hogy egy könyvelőcég, egy ügyvédi iroda és egy fotóügynökség is keresetet nyújtott be ellene összesen több mint húszezer font kifizetetlen számla miatt.

A yorki hercegnői címét továbbra is viselő Sarah Ferguson szóvivője közölte, hogy a hercegnő pénzügyeivel nincs semmi baj, és a tartozásokat már kiegyenlítették.