Basescu fegyverszünetet kért a román kormánypártoktól

2009.09.06. 17:32
A kölcsönös támadások beszüntetésére, fegyverszünetre szólította fel vasárnap a két román kormánypártot Traian Basescu államfő.

Az elnök felhívást intézett mind a Demokrata Liberális Párthoz (PD-L), mind pedig a Szociáldemokrata Párthoz (PSD), hogy tegyék félre ellentéteiket, ne a küszöbönálló elnökválasztási kampányra, hanem az állampolgárok valós problémáinak megoldására helyezzék a hangsúlyt. Úgy vélte, hogy a kölcsönös támadások "spirálja" súlyosan károsítja a kormányzás képességét, és teljesen megbéníthatja a kommunikációt e két politikai alakulat között. Basescu emlékeztetett: a jelenlegi koalíció - amely két teljesen eltérő eszmei irányzatú pártot tömörít - azzal a kettős céllal jött létre, hogy megtegye a reformokhoz szükséges lépéseket, illetve enyhítse a gazdasági válság következményeit.

A két kormánypárt háborúskodása nem új keletű, lényegében a "koalíciós frigy" tavaly decemberi megkötése óta tart. A két szervezet a parlamenti választásokon szinte azonos (egyaránt közel 30-30 százalékos) eredményt ért el, és úgy döntöttek, hogy több mint hatvan százalékos parlamenti támogatottsággal rendelkező nagykoalíciót alakítanak. A bukaresti megfigyelők egy része azt vallja, hogy ezt a kormányzati képletet Traian Basescu szorgalmazta. Állítólag az államfő határozza meg az Emil Boc vezetette kormány tevékenységét is, ő a PD-L "lelke".

Sokak szerint ebből következik, hogy a november 22-i romániai elnökválasztáson második mandátumáért versenybe szállni készülő Basescu minden cselekedetében támaszra talál a demokrata-liberálisokban. Csakhogy legfőbb ellenfele a Cotroceni-palota meghódításáért vívott harcban éppen Mircea Geoana, a szociáldemokrata pártvezér lesz. Ez a körülmény tehát eleve feltételezi, hogy a két kormánypárt már most, jóval az elnökválasztási kampány megkezdése előtt egymás ellen játszik.

Basescu vasárnapi felhívását emiatt vegyesen fogadták a kormánypártokon belül. Valeriu Stoica, a demokrata-liberálisok alelnöke például üdvözölte az elnök állásfoglalását, úgy fogva fel azt, mint amely a koalíciós partnernek, a PSD-nek szól csupán. A szociáldemokraták azonban "farizeus" megnyilatkozásnak tekintik Basescu felhívását. Bogdan Niculescu Duvaz, a PSD szóvivője úgy reagált: szerinte azzal, hogy az államfő mindkét pártot korholta, csupán leplezni akarja azt a tényt, hogy mindenfajta koalíciós botránynak ő maga az előidézője.