Vallási viszály Nepálban: indiai papokat vertek

2009.09.06. 18:05
Sajnálatát fejezte ki vasárnap a nepáli kormány, amiért az ország egyik legszentebb hindu templománál megtámadtak két indiai papot. A BBC szerint a nepáli kulturális miniszter egyúttal azt ígérte, hogy a támadókat előkerítik és megbüntetik. Az indiai papokat a nepáli kormány szerint a maoista párt tagjai verték meg, akik azért tüntetnek, hogy a fővárosban álló hindu templom élére nepáli hindu vallási vezetőket nevezzenek ki.

A nepáli fővárosban, Katmanduban álló Pashupatinath templom indiai papjait pénteken bántalmazták a tüntetők, akiket a maoista párt támogat. A tiltakozók azt követelik, hogy váltsák le az indiai vallási vezetőket, és a helyükre nepáli papokat nevezzenek ki. A megvert indiai papok a folytatódó tüntetések ellenére szombaton megkezdték munkájukat a hindu templomban, amelynek környékét a rendőrök kordonokkal vonták körül, hogy elejét vegyék a további incidenseknek. Az indiai papok biztonságát pedig a biztonsági erők tagjai vigyázzák.

A nepáli főváros hindu templomát hagyományosan indiai papok irányítják. Munkájukat eddig a nepáli király engedélyével végezték, de tavaly eltörölték a monarchiát a Himalájában fekvő államban. Ezért a maoisták most azt követelik, hogy az indiai papok munkáját nepáliak vegyék át. A papok incidense után India kormánya jelezte a szomszédos országnak, hogy figyelemmel kíséri a további eseményeket. Ezért a nepáli kulturális miniszter azt ígérte, hogy mindent megtesznek a feszültség enyhítésére, valamint annak érdekében, hogy előkerítsék és megbüntessék a felelősöket. A tüntetőket pedig arra kérte a tárcavezető, hogy járuljanak hozzá a harmónia visszaállításához.

Nepálban a lakosság 80 százaléka hindu vallású. A himalájabeli országban a maoisták 1996-ban indítottak fegyveres harcot a királyi uralom megdöntésére. Ennek eredményeképp 2006-ban lemondott a király, és a pártok kormányfőt választottak. Ezután 2007 decemberében a parlament a királyság megszüntetéséről és a köztársaság kikiáltásáról döntött. 2008 áprilisában az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásáról kiírt választást a maoisták pártja nyerte meg. Ezért eltörölték a 240 éve fennálló monarchiát és Nepált független, oszthatatlan, szuverén, szekuláris és teljesen demokratikus köztársasággá nyilvánították.