Senki nem lehet magasabb a francia elnöknél

2009.09.07. 16:54
Egy gyárlátogatáson az üzem húsz legalacsonyabb dolgozóját állították Nicolas Sarkozy mögé, hogy magasabbnak tűnjön. A francia elnök júniusban dobogón állt Gordon Brown és Barack Obama mellett, akkor még csak nevettek, most botrány lett.

Nicolas Sarkozy francia elnök mögött kizárólag nála alacsonyabb emberek állhattak egy normandai gyárban mondott televíziós beszéde alatt. A gyár legalacsonyabb dolgozóit buszokkal szállították a helyszínre, miután az elnök segítői kiválogatták őket.

Hétfőn a francia sajtóban megjelent egy videó, amin a gyár egyik kutatónője elismeri, hogy magassága alapján esett rá a szervezők választása. A kutatónő azt mondta, senki nem lehetett magasabb a kifejezetten alacsony francia elnöknél, aki egyébként is magasított sarkú cipőt hord.

Sarkozy, aki rendkívül érzékeny 165 centis magasságára, valószínűleg nem akarta megismételni a júniusi fiaskót, amikor újságírók rajtakapták, hogy külön dobogón áll Gordon Brown és Barack Obama mellett az egyik normandiai partraszállási helyszínen tartott beszédük alatt. Amikor ugyanarról a pódiumról beszéltek, a francia elnök megalázó helyzetbe került, ugyanis a brit és az amerikai vezető is fölé magasodott – írja a brit Daily Telegraph.

Míg akkor a közvélemény jól szórakozott az elnökön, most sokan azzal vádolják, hogy politikai okokból manipulálja a média által róla közvetített képet. Gyakran fogadják Sarkozyt nyilvános szereplései alkalmával tapsoló lelkes tömeget alkotó pártaktivisták, egy belga riporter pedig arról számolt be, hogy a mostani látogatásán a gyár környékét lezárták, hogy távol tartsák a nem kívánatos személyeket.

Az elnöki hivatal cáfolta a manipulációs vádakat, abszurdnak és groteszknek nevezve azokat. A Faurecia gyár szóvivője nem nyilatkozik az ügyben.