Karzai hívei csaltak az elnökválasztáson?

2009.09.07. 08:05 Módosítva: 2009.09.07. 08:21
Több száz, csak papíron létező szavazóhelyiséget állítottak fel Hamid Karzai afgán elnök hívei az augusztusi elnökválasztás idején, hogy hamis szavazatok ezreivel segítsék az államfő újraválasztását - írta vasárnap a New York Times.

Az amerikai napilap a vélelmezett választási csalásokkal kapcsolatban, név nélkül idézett afgán és nyugati tisztségviselőkre hivatkozva azt írta: legalább nyolcszáz, csak papíron létező szavazóhelyiséget hoztak létre Karzai hívei az augusztus 20-i elnökválasztásra.

Mindegyik hamis szavazókörben Karzait támogató szavazatok százait, esetleg ezreit összesítették.

Abdullah Abdullah a bizonyítékokkal
Abdullah Abdullah a bizonyítékokkal

Egy nyugati diplomata úgy nyilatkozott, hogy becsléseik szerint a szavazóhelyiségek csaknem 15 százaléka a választás napján egy pillanatra sem volt nyitva, mégis Karzait támogató voksok ezreit regisztrálták bennük.

A New York Times hozzáfűzte, hogy az afgán államfő hívei másik közel nyolcszáz - valóban létező - szavazóhelyiségben pedig csalárd módon Karzait támogató szavazatok tízezreit jegyeztették be. Ennek eredményeként egyes tartományokban tízszeres különbség is mutatkozhat a hivatalos adatok szerint Karzaira szavazó és a valójában az urnák elé járuló választópolgárok száma között, az elnök javára.

000T TRDel317153

Karzai magabiztosan vezet

Az afgán választási bizottság vasárnap újabb részeredményt ismertetve közölte, hogy Karzai a leadott szavazatok 48,6 százalékával továbbra is vezet fő vetélytársa, a 31,7 százalékot begyűjtő Abdullah Abdullah volt külügyminiszter előtt. A részeredmény a szavazatok háromnegyedének összesítésén alapult. A bizottság egyik tagja közölte azt is, hogy a testület 28 ezer választóhelyiség közül 447-ben szabálytalanságok miatt érvénytelenítette a szavazás eredményét.