Kiszabadult a nadrágviselésért börtönbe zárt szudáni nő

2009.09.08. 16:18
Szabadon engedték kedden azt a szudáni nőt, akit egy hónapos börtönbüntetésre ítéltek hétfőn, mivel nem volt hajlandó kifizetni a nadrág viseléséért rá kiszabott bírságot.

Jubna Ahmed Husszein szudáni újságírónő egyike volt annak a 13 nőnek, akit a szudáni rendőrség azért tartóztatott le július 13-án, mert nadrágot viseltek. Tizet közülük, akik elismerték bűnösségüket, két nappal később megbírságoltak és megkorbácsoltak, de a korábbi ENSZ-alkalmazott újságírónő és két társa úgy döntött, bírósághoz fordulnak.

Bár a nőt eredetileg 40 korbácsütésre akarták ítélni, végül 200 dollár, mintegy 40 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ő azonban nem akarta elismerni az ítélet legitimitását, így hétfőn a bírság kifizetése helyett börtönbe vonult.

Nem ritka, hogy nők nadrágot viselnek Szudánban, de egy jogszabály alapján a rendőrök letartóztathatják őket, ha túl sokat mutatnak alakjukból. A törvény alapján „illetlen öltözködésért” maximálisan negyven korbácsütést lehet kiszabni büntetésként. A szabályt elítélte több nemzetközi emberi jogi szervezet.

Husszein pere alatt tüntetést szerveztek a bíróság épülete előtt, a rendőrség mintegy 40 tüntetőt letartóztatott, többeket pedig bántalmazott nyugati tudósítók szerint.

A jogszabály eltörlése ellen küzdő nőt a brit BBC szerint kedden szabadlábra helyezték, miután a szudáni újságírószövetség kifizette a bírságot.