Fico szerint nem a győzelem a fontos

2009.09.13. 19:55 Módosítva: 2009.09.13. 19:55

Sikeresnek minősítette a csütörtöki magyar-szlovák csúcstalálkozót Robert Fico. A szlovák kormányfő a szlovák köztévé vasárnapi vitaműsorában beszélt. "Nem győzelemről vagy vereségről van szó, nem is így értelmeztük" - mondta.

Szerinte "az érvek terén erősebbek vagyunk a magyar félnél. Olyan eredmény született, amelyet az Európai Unió is meg tud érteni". A nyelvtörvény kérdésében eltért a magyar és a szlovák vitapartnerek véleménye. Fico az EBESZ kisebbségügyi főbiztosára hivatkozva azt állította, hogy a jogszabályon semmit sem kell változtatni, s szerinte a nyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tiltakozáson becsapták és félrevezették a résztvevőket.

Valójában a szécsényi csúcstalálkozó a magyar fél teljes sikerével zárult, Szlovákia gyakorlatilag bocsánatot kért Sólyom László kitiltása miatt, és elfogadta, hogy a nyelvtörvény ügyében az EBESZ jelentése legyen a döntő. Az EBESZ jelentése komoly kifogásokat emelt a szlovák nyelvtörvénnyel szemben, egyben kezdeményezte egy kisebbségi törvény, illetve a kisebbségek nyelvhasználatát garantáló törvény megalkotását is.