Nem lesz előre hozott választás Csehországban

2009.09.15. 18:56
A parlament kedden mégsem oszlatta fel magát, ezért nem lesz október közepén előre hozott választás Csehországban. A szociáldemokraták változtatták meg korábbi döntésüket, így 2010 júniusában szavazhatnak, addig az átmeneti kormány maradhat hivatalban.

Nem lesz idő előtti választás Csehországban, miután a prágai törvényhozás nem szavazott kedden a parlament feloszlatásáról. A képviselőház elutasította, hogy napirendre tűzze saját maga feloszlatását, amely lehetőséget teremtett volna az idő előtti szavazás kiírásához.

Ez a lépés azért váratlan és meglepő, mert a két legerősebb politikai párt - a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) - az előző héten olyan alkotmánymódosításban egyezett meg, amely lehetővé tette volna, hogy még ősszel meg lehessen tartani az előre hozott választásokat.

A megegyezésre azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság egy képviselői panasz nyomán semmissé nyilvánította az alsóház korábbi döntését saját megbízatási idejének lerövidítéséről. A bíróság egyben érvénytelenítette azt az elnöki rendeletet is, amely eredetileg október 9-10-ben határozta meg az előre hozott választások időpontját.

Mégsem támogatták a rendkívüli választásokat

Az előző heti megállapodást felrúgva azonban a CSSD kedden bejelentette, hogy mégsem támogatja a rendkívüli választásokat. Jirí Paroubek pártelnök szerint a párt azért változtatta meg korábbi álláspontját, mert tudomására jutott, hogy a téma várhatóan újra az alkotmánybíróság elé kerül, és szeretné elkerülni, hogy bizonytalanság legyen a parlamenti választás körül. További vitára, várakozásra viszont szerinte nincs idő, mert veszélybe kerülhet a jövő évi költségvetés elfogadása.

A többi parlamenti párt bírálta Paroubekék döntését, de képviselőik a téma napirendre vételéről szóló parlamenti szavazáskor tartózkodtak, ami eldöntötte a választás sorsát. Mirek Topolánek, az ODS elnöke bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond képviselői mandátumáról, mert állítása szerint egy ilyen parlamentben nem tud dolgozni.

A következő képviselőházi választást várhatóan az eredeti időpontban, valószínűleg 2010 június elején tartják.

A miniszterelnök a megszorítások elfogadását kéri

Jan Fischer miniszterelnök meglepetésnek minősítette a legújabb belpolitikai fejleményeket, és felszólította a pártokat: haladéktalanul egyezzenek meg átmeneti kormányának további sorsáról.

Elfogadná, ha a pártok úgy döntenek, hogy kormánya továbbra is maradjon hivatalban, feltételül szabta azonban, hogy erősítsék meg kormánya mostani mandátumát, és fogadják el azokat a megszorító intézkedéseket, amelyekkel a 2010-es költségvetési hiányt 170 milliárd koronára lehetne csökkenteni a ma mutatkozó 230 milliárd koronával szemben.