Újraválasztották a norvég kormányt

2009.09.15. 08:15
A jelenleg is kormányzó bal-közép koalíció nyerte meg a parlamenti választásokat Norvégiában, derült ki kedden a szavazatok 99 százalékának megszámlálása után.

"Érdemes óvatosnak lenni, de ahogy a dolgok most állnak, úgy tűnik folytathatjuk" - jelentette be keddre virradó éjjel a szociáldemokrata Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök a pártvezetők parlamenti találkozóján.

A vasárnap kezdődött, hétfőn zárult képviselőválasztásokban, a szavazatok 99 százalékának megszámlálása után a Norvég Munkáspárt, a Szocialista Baloldali Párt és a Centrumpárt koalíciója 86 helyet szerzett a 169 fős parlamentben. A 2005 óta kormányzó balközép koalíció ezzel szűk többségbe került a törvényhozásban, mivel a többséghez 85 mandátum szükséges.

Az ellenzéki jobboldali koalíció pártjai 83 helyet szereztek. "Én is óvatos lennék, de minden a vörös-zöld koalíció győzelme felé mutat" - ismerte el a vereséget a második legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező, jobboldali populista Haladó Párt vezetője, Siv Jensen.

A hivatalos végeredményt kedden délután hozzák nyilvánosságra. Ha marad az eredmény, 1993 óta a mostani lesz az első kormány, amelyet újraválasztottak a norvég szavazók.

A balközép koalíció választási kampányában a gondoskodó állam megőrzését és a munkahelyek megóvását, a jobboldali ellenzék pedig adócsökkentést ígért.

A világ egyik legnagyobb olajexportőrének számító Norvégiában három százalékos a munaknélküliség, amely a legalacsonyabb Európában. A kormány saját érdemeként könyvelte el, hogy a kőolajban gazdag Norvégia különösebb fájdalmak nélkül vészelte át a gazdasági válságot.