Büntetnek a szlovák nyelvtörvény megsértéséért

2009.09.16. 14:25 Módosítva: 2009.09.16. 15:09
Nem törlik azt a szabályozást, ami lehetővé teszi, hogy a szlovák nyelvtörvény megsértéséért a hatóságok pénzbüntetést szabjanak ki. Két magyar képviselő azt akarta elérni, hogy decembertől szüntessék meg a büntetéseket, illetve hogy ne legyen kötelező az emlékművekre kétnyelvű feliratot helyezni. A pozsonyi parlament nem támogatta a javaslatot.

Maradnak a pénzbüntetések a szlovák államnyelvtörvény megsértéséért, mivel a törvényhozás elvetette szerdán a büntetések törlésére vonatkozó kezdeményezést.

A pozsonyi parlament a Híd-Most nevű párt két képviselőjének A. Nagy Lászlónak és Simon Zsoltnak azt a javaslatát utasította el, hogy a sokat vitatott jogszabályból töröljék a büntetéseket. Javaslatuk a szavazáskor nem kapta meg a szükséges többségi támogatást, így nem jutott át a második olvasatba.

A két szlovákiai magyar parlamenti képviselő azt javasolta, hogy decembertől szüntessék meg a büntetéseket, illetve töröljék az emlékművek kötelező kétnyelvű felirataira vonatkozó szabályokat. A magyarokon kívül a javaslatot csak néhány ellenzéki szlovák képviselő támogatta.

A nyelvtörvény előírásainak megsértéséért 100 eurótól 5000 euróig (27 ezertől 1,35 millió forintig) terjedő büntetés szabható ki.

"Megalapozatlannak tartjuk, hogy az államnyelv helyes használatát pénzbeli büntetésekkel kényszerítsék ki" - állították a képviselők. Emlékeztettek arra is, hogy a pénzbüntetések kiszabása az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa szerint feszültségnövelő tényező lehet az ország nemzetiségileg vegyesen lakott területein.

"Elvben el kellene kerülni a konfliktusos helyzeteket, ezért a szankciókat csak rendkívüli esetekben, és nagyon pontos szabályok szerint kellene érvényesíteni. A büntetések széles skálájával pontosítás nélkül könnyen vissza lehet élni" - hangzott el a vitában.

Az emlékművek felirataival kapcsolatban a két képviselő alapvetően azt kifogásolta, hogy a nyelvtörvény indokolatlanul beavatkozik a civil szférába.

A főbiztos nem akar közvetíteni a vitában, az EP-elnök igen

Nem akar közvetítő szerepet játszani Szlovákia és Magyarország kapcsolataiban Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, jelentette ki Juraj Horváth, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke azután, hogy a testület tagjai kedden Pozsonyban megbeszélést folytattak a főbiztossal.

Horváth beszámolója szerint Vollebaek a találkozón hangsúlyozta, ha bármelyik fél is kéréssel fordul hozzá, szívesen ad tanácsot.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke ugyanakkor kész közvetíteni a magyar-szlovák vitában, tájékoztatott Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője.