Belobbiznánk magunkat a Biztonsági Tanácsba

2009.09.21. 11:18
130 ország vezetőjének társaságában New Yorkba ment a magyar miniszterelnök, az ENSZ közgyűlésére. Bajnai Gordon és Balázs Péter külügyminiszter vezetők sorát győzködi majd, hogy ne Szlovéniát, hanem Magyarországot támogassák a Biztonsági Tanács 2012-13-as tagjairól szóló szavazáson. Lesz még klímavédelmi megbeszélés és várhatóan újabb izraeli-palesztin békefolyamat indul.

Egy hétig távol lesz válsággal küszködő országától Bajnai Gordon. A miniszterelnök az ENSZ évi rendes közgyűlésére utazik, és részt vesz a közgyűlést megelőző klímacsúcson is.

Az ENSZ közgyűlései általában is jelentős diplomáciai események, idén azonban a szokottnál is kiemelkedőbb lesz. 130 állam- és kormányfő részvétele biztosra vehető, az igazán fontos országok közül csak Németország nem képviselteti magát a legfelsőbb szinten, mert ott a hétvégén parlamenti választásokat tartanak, ami azért fontosabb esemény.

Bajnai már csak ezért sem hagyhatta ki a csúcstalálkozót, de diplomáciai forrásaink szerint hátsó szándék is vezényli. Magyarország megpályázta az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó helyét. Hazánk 2012-13-ban lenne tagja az ENSZ talán legfontosabb testületének. A Biztonsági Tanács nem állandó tagjai regionális alapon pályázhatnak, Magyarország Szlovéniával verseng a posztért.

A tagság elnyeréséhez a közgyűlés kétharmadának támogatása kell, ezért ne lepődjenek meg, ha a jövő héten a naurui-magyar, magyar-San Marino-i, magyar-koszovói, magyar-guyanai, magyar-bhutani, magyar-izlandi, magyar-guineai csúcstalálkozókról vagy kólügyminiszteri találkozókról hallanak. Csak lobbizunk.

Magyarország legutóbb 1992-93-ban, a délszláv háború csúcsidőszakában volt a BT tagja, előtte 1968-69-ben, a csehszlovákiai bevonulás idején.

Az ENSZ közgyűlésén ettől függetlenül várhatóak érdekességek, akár sorsfordítónak nevezhető történések is. A várakozások szerint szeptember 23-án, a nyitónapon Barack Obama, Benjamin Netanjahu és Mahmúd Abász bejelentik a palesztin-izraeli béketárgyalások felújítását.

Az ENSZ közgyűlés nyitánya előtti napon pedig a klimaváltozásról tanácskozhatnak az állam- és kormányfők, az egyeztetés célja, hogy már itt kiderüljön a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt, hogy semmiben sem értenek egyet. Így esély nyílhat rá, hogy a lejáró kyotói egyezmény utáni megállapodásról szóló koppenhágai találkozó előtt valamilyen kompromisszumot köthessenek.

Bár Obama megválasztásával az Egyesült Államok eddigi merev elzárkózása a kyotói megállapodástól megváltozott, attól a világ nagy része még mindig nem ért egyet az üvegházhatást okozó gázok korlátozásában. A fejlődő országok például előbb még el akarnák érni a fejlettek ipari szennyezését, mielőtt korlátoznák magukat.

Bajnai Gordon a klímacsúcson részt vesz majd a tárgyalásokban, az ENSZ közgyűlésében azonban nem lesz ideje kivárni a sorát. Szeptember 25-én már Magyarországon lesz, egészen pontosan a közgazdászok zalakarosi vándorgyűlésén. Az ENSZ-ben a magyar felszólalást szeptember 27-én Balázs Péter külügyminiszter mondja el.