Elkaptak öt Al-Kaida-szökevényt

2009.09.25. 19:57
Belső segítséget kaphatott az Al-Kaida 16 tagja, amikor megszökött egy iraki börtönből. (A rabok gyakorlatilag simán kimásztak a börtönfürdő ablakán.) A szökevények közül most ötöt elkaptak, köztük a csapat vezetőjét is, akit négyszer ítéltek halálra.

Az iraki hatóságok elfogtak öt embert abból a 16 fős Al-Kaida-csoportból, amelyik két napja szökött meg egy börtönből, Tikrit városából. Az elfogott terroristák között van a szökés kitervelője is, akire négy halálos ítéletet szabtak ki különböző merényletek miatt. (A börtön Szaddám Huszein egykori iraki diktátor szülővárosában van, egy elnöki palotából alakították ki korábban.)

A szökés kitervelőjét, a 34 éves Valíd Ajast péntek reggel fogták el Tikrit városától 15 kilométerre keletre - közölte egy neve elhallgatását kérő iraki rendőrtiszt. Ugyanazon a területen még két szökött Al-Kaida tagot kaptak el, két másikat pedig Tikrit belvárosában, délután. A tíz, még szökésben lévő Al-Kaida tag elfogására több száz rendőrt vezényeltek a város utcáira.

A csoportnak szerda este sikerült meglépnie. Eltávolították a börtön egyik fürdőjének ablakát, majd egy létra segítségével átmásztak a falon. (A szökés röviddel azután történt, hogy egy másik börtönből Tikritibe vitték őket.) A börtön őrei és a személyzete közül legalább 100 embert hallgatak ki, ugyanis a tartományi kormányzó szerint belső segítséget kaphattak a szökevények, ez magyarázza, hogy ennyien ki tudtak jutni.

Az iraki belügyminiszter utasítást adott arra, hogy vegyék őrizetbe a börtön összes őrét és alkalmazottját a nyomozás idejére. A szökés után azonnal elbocsátották állásából a rendőrség kötelékébe tartozó tartományi terrorellenes erők parancsnokát, Mohammed Szalah al-Dzsuburi ezredest. A belügyi szóvivő délután bejelentette, hogy a börtön biztonsági ellenőrzéséért felelős tisztek közül többet őrizetbe vettek.