Nőtt a magyarellenesség Romániában

2009.09.25. 11:28 Módosítva: 2009.09.25. 11:28
A román társadalom továbbra is intoleráns a romákkal, a HIV-fertőzöttekkel és a homoszexuálisokkal szemben, és az utóbbi időben növekedett a magyar közösség iránt táplált ellenszenv.

A román társadalomra jellemző homofóbia, a sztereotípiákon alapuló gondolkodás csak nagyon kis mértékben enyhült az utóbbi időben, derült ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által megrendelt, az Új Magyar Szó című bukaresti napilap által pénteken ismertetett felmérésből.

A korábbi felmérések is magas intolerancia szintet mutattak a többségi társadalomban a kisebbségekkel szemben. Ezt egy szakértő azzal magyarázta, hogy az emberek nem rendelkeznek kellő ismeretekkel a kisebbségekről, legyen szó HIV-fertőzöttekről vagy például homoszexuálisokról.

A közvélemény-kutatás során arra a kérdésre, hogy mely kisebbségek közvetlen környezetében érzik nagyon kényelmetlenül magukat, a felmérés alanyainak 40,8 százaléka a melegeket, 29,2 a romákat, 24,8 a HIV-fertőzötteket, 10,8 százalék pedig a magyar nemzetiségieket jelölte meg. A megkérdezettek 79,4 százaléka fogadná barátjául a magyarokat, 68,4 százalékuk a testi fogyatékosokat, 38 százalékuk a szellemi károsultakat, és csupán 23,1 százalékuk a homoszexuálisokat.

A kutatók szerint a romák iránti ellenszenv mindaddig fennáll, míg meg nem változik a szociális és ezáltal a gazdasági helyzetük is, amihez lakásfeltételeiken és taníttatásukon kell javítani.

Az INSOMAR közvélemény-kutató cég által augusztusban, 1201 fő lekérdezésével készített felmérés adatai azt is mutatják, hogy a korábbi évek kedvező megítéléséhez képest az elmúlt egy évben a román többségben nőtt a magyar kisebbséggel szembeni intolerancia. Ennek feltehetőleg az az oka, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellenzékbe vonult, sok helyen a magyar vezetőket eltávolították a közintézmények éléről, és ez csökkentette mind a magyar, mind a román közösség biztonságérzetét. Van azonban olyan kutatói álláspont is, ami szerint elsősorban nem politikai, inkább társadalmi hátterű a negatív jelenség.