Halottak támogatták pénzzel a japán kormányfőt

2009.10.03. 10:59
Kihallgatja a tokiói ügyészség azokat, akik a japán kormányfő pénzügyi alapjának támogatói listáján szerepelnek. Hatojama Jukio nem tagadja, hogy történtek szabálytalanságok, de szerinte a könyvelője hibája, hogy halottak is szerepelnek a támogatói névsorban.

Japán ügyészek vizsgálják Hatojama Jukio politikai pénzügyi alapját, miután a múlt hónapban beiktatott japán miniszterelnök beismerte, hogy hanyagul vezették az őt pénzzel támogató emberek listáját.

A tokiói ügyészség megkezdte megkezdte a támogatói listán szereplők kihallgatását, és meglelpő eredményre jutott. A Hatojamát adományozók névsorában ugyanis halottak nevei szerepeltek, és olyanok is akadtak szép számban, akik azt állították: soha nem utaltak pénzt a politikus pénzügyi alapjának.

Hatojama ugyan elismerte a 2005 és 2008 között elkövetett hibákat, de minden felleőséget egykori könyvelőjére hárított. Elmondása szerint kilencven emberhez kötött pénztámogatás vált kérdésessé, több mint húszmillió jen (negyvenmillió forint) értékben.