Nyelvrendeletet adott ki az ukrán kormány

2009.10.04. 18:24
Az ukrán kormány rendeletben kötelezi az ukrán nyelvhasználatra az állami és önkormányzati iskolákat, egyedül a nemzetiségi iskolákkal tesznek kivételt. Az orosz lapok szerint egyértelműen az orosz nyelv ellen irányul a lépés.

Az ukrán kormány honlapján közzétett, Julia Timosenko miniszterelnök által szeptember 30-án aláírt rendelet kimondja, hogy az állami és az önkormányzati oktatási intézmények tanítási nyelve az ukrán. A rendelet alapján az ilyen iskolákban munkaidőben állandó jelleggel az ukrán nyelvet kell használni, de a nemzetiségi nyelvű oktatási intézményekben az ukrán mellett használható a tanítás nyelve is.

Viktor Janukovics ellenzéki vezető abszurdnak nevezte a kormány döntését. Az orosz nyelvű ukrajnai sajtóorgánumok szerint az iskolai oktatás ukránosítását célzó legújabb kormányrendeletettel az orosz nyelvet akarják kiszorítani az oktatásból.

Nyilvánvaló, hogy a rendelkezés fő célja „az orosz nyelv kiirtása az iskolákból”, írta a kijevi Szegodnya című napilap online kiadásában a kormányintézkedésről. Példaként a kiadvány Kijevet említi, ahol mindössze nyolc orosz iskola működik, ám a tanórákon kívül az ukrán oktatási nyelvű iskolákban is sokan oroszul beszélnek.