Meg akarják buktatni a román kormányt

2009.10.06. 18:55
A bizalmatlansági indítvány egyik előterjesztője az RMDSZ. A szociáldemokratákon múlik a siker, de képviselőik egy része ellenzi a lépést.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be Bukarestben az ellenzék a kormány ellen, amelynek bukása a hivatalos nyilatkozatok alapján valószínűnek tűnik, ugyanis valamennyi ellenzéki politikai erő az Emil Boc vezette kisebbségi kabinet menesztése mellett foglalt állást.

Az indítványt azt követően iktatták a parlamentben, hogy a múlt héten felbomlott a Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagykoalíciója.

Az indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette elő. Crin Antonescu liberális pártelnök szerint a november végi államelnök-választásig egy független miniszterelnök által irányított szakértői kabinetnek kellene kormányoznia Romániát.

A szocdemek megosztottak

A jelenlegi kormány sorsa a múlt héten ellenzékbe vonult PSD kezében van. Mircea Geoana, a szociáldemokraták elnöke kijelentette, hogy pártja támogatja az indítványt.

Mindazonáltal kedd délutáni hírek szerint a szociáldemokraták megosztottak a kérdésben. A román médiában névtelenül idézett PSD-források szerint ugyanis a szociáldemokrata honatyák egy része ellenzi az indítványt, hiszen megszavazása esetén megnyithatják az előre hozott parlamenti választásokhoz vezető utat, amit nem tartanak kívánatosnak.

Elemzők szerint új kormány felállására az indítvány megszavazása esetén sem lehet számítani a november végi államfőválasztás előtt, hiszen a jogi procedúrák lehetővé teszik hogy a mostani kormány a választásig hivatalában maradjon. Decemberben amúgy is újrarendeződnek a politikai erőviszonyok annak függvényében, hogy melyik jelölt kerül ki győztesen az elnöki hivatalért vívott küzdelemből - vélik az elemzők.