Franciaországi célpontokat ajánlott a terroristáknak a francia fizikus

2009.10.11. 12:06 Módosítva: 2009.10.11. 12:37
A világ egyik legnagyobb kutatóintézetének dolgozott az a fiatal algériai származású férfi, akit azzal vádolnak, hogy az Al-Kaidával állt kapcsolatban. A titkosszolgálat információi szerint terrorista akciókban is részt vett volna a fizikus.

Merényletekben is részt vett volna, és a gyanú szerint franciaországi célpontokat ajánlott a terroristáknak az az atomfizikus, akit csütörtökön tartóztattak le a francia titkosszolgálatok, írja a Times. Ezzel újraéledtek a félelmek, hogy az Al-Kaida az Európai nukleáris iparra készül csapást mérni.

A harminckét éves férfi a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumának, a CERN-nek dolgozott, ami Genftől északra található a francia-svájci határon. Vele együtt a huszonöt éves öccsét is letartóztatták.

18 hónapig tartották őket megfigyelés alatt

A francia hatóságok szerint az algériai származású francia fizikus az Iszlám Maghreb al-Kaidája nevű terrorszervezettel állt kapcsolatban, az algériai központú csoport 2007-ben csatlakozott Oszama Bin Laden terroristahálózatához. „Kinyilvánította, hogy hajlandó volna terrorista merényletek végrehajtására, de nem vett részt terrorakció előkészítésében” - nyilatkozta a lapnak egy név nélküli titkosszolgálati forrás.

A testvérekre akkor figyeltek fel a francia hatóságok, amikor afganisztáni harcokra toborzó szélsőségesek után kutakodtak az interneten. Miután feltűnt, hogy többször is leveleztek az Al-Kaida összekötőivel, tizennyolc hónapon át megfigyelés alatt tartották őket. Végül az otthonukban fogták el őket, a franciaországi Vienne-ben.

Állandó a veszély a francia belügyminiszter szerint

„Lehet, hogy ezzel egy nagy tragédiát előztünk meg – nyilatkozta a francia belügyminiszter, Brice Hortefeux. - Állandóan ébernek kell lennünk, és napi szinten figyeljük bizonyos szervezetek vezetőinek kijelentéseit. A fenyegetettség állandó.”

A CERN-nél azt mondták, hogy a letartóztatott férfinek nem volt hozzáférése olyan információkhoz, amiket a terroristák fel tudtak volna használnia a céljaik elérésére. A nagy hadronütköztető elemzésén dolgozott, és nem közvetlen a CERN alkalmazásában állt, egy külső intézettel állt szerződésben.

Az Iszlám Maghreb al-Kaidája elődje a Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) volt, és a 90-es években azért küzdött, hogy Algériában bevezessék az iszlám törvénykezést. A polgárháborúban tízezrek vesztették az életüket. Amióta csatlakoztak az Al-Kaidához, a tevékenységüket Malira, Nigériára és Mauritániára is kiterjesztették. Idén júniusban felelősséget vállaltak egy Christopher Leggett nevű amerikai meggyilkolásáért. A férfi egy segélyszervezetnek dolgozott, és Mauritániában vesztette életét.