Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország Sólyom kitiltása miatt

2009.10.13. 17:49 Módosítva: 2009.10.13. 17:49

Magyarország kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottságnál, amiért Sólyom László köztársasági elnököt augusztus 21-én nem engedték be Szlovákiába - közölte a kormányszóvivő kedden.

A tájékoztatás szerint az eljárás megindításával Magyarországnak az a célja, hogy az ügyet jogszerűen és megnyugtatóan zárja le annak érdekében, hogy hasonló incidensre a jövőben sehol Európában ne kerülhessen sor, és az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó európai irányelv, amely az unió működésének egyik alapköve, a jövőben egységes értelmezést nyerjen minden érintett országban.

Szollár közölte, a kötelezettségszegési eljárás megindítása semmilyen formában nem érinti a Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök közötti szeptember 10-i, szécsényi megállapodás végrehajtását.

Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-én egy társadalmi szervezet meghívására érkezett volna Révkomáromba, azért, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén. A szlovák külügyminisztérium az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó irányelvére hivatkozva, szóbeli jegyzékben tagadta meg a magyar köztársasági elnök belépését Szlovákia területére.

A kormányszóvivő visszaidézte, hogy a magyar külügyminisztérium augusztus 24-i szóbeli jegyzékében sérelmezte az eljárást, és nyomatékosan kérte Szlovákiát a történtek tisztázására. Szlovákia szeptember 17-én jegyzékben válaszolt, mely szerint nem osztja az uniós irányelv értelmezésére vonatkozó magyar álláspontot, és továbbra sem adott elfogadható indoklást arra, miért tagadták meg köztársasági elnök belépést Szlovákiába.

Szollár Domokos felidézte, a két ország kormányfőjének szeptember 10-i szécsényi találkozóján mindkét fél fenntartotta eltérő álláspontját a kérdés jogi megítéléséről, és sajnálkozásukat fejezték ki az elmaradt látogatás körülményei miatt. A hasonló helyzetek kialakulásának megelőzése érdekében szakértőket kérték fel, hogy közösen dolgozzanak ki egy javaslatcsomagot a jövőre vonatkozóan.

Ezután Balázs Péter külügyminiszter írásbeli véleményt kért és kapott Jacques Barrot-tól, az Európai Bizottság alelnökétől, az EU bel- és igazságügyi főbiztosától, majd a kormány úgy döntött, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, és kéri, hogy a testület a közösségi jogi szempontból vizsgálja meg a szlovák jogszabályokat és azok alkalmazását, valamint a közösségi jog megsértése miatt indítsa meg kötelezettségszegési eljárást.  • Hírek
  • Árfolyam