Egy esélyt kap a román technokrata kormány

2009.10.16. 18:21
Legközelebb politikust kér fel kormányalakításra, ha a csütörtökön felkért korábbi jegybanki tanácsadónak nem sikerül elég képviselő támogatását megszereznie, mondta a román államfő. Traian Basescu a 65 százalékos parlamenti többséget alkotó három ellenzéki párt jelöltjével szemben választotta a pénzügyi szakembert.

Politikust kér fel kormányalakításra Traian Basescu román államfő, ha Lucian Croitoru jelenlegi szakértő miniszterelnök-jelölt kormányának nem sikerül megszereznie a parlamentben a többség támogatását. Basescu nem nevezte meg, hogy melyik pártra gondol, de a parlamentben az őt támogató Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) van a legtöbb törvényhozója, és állítása szerint a legtöbb mandátumot birtokló pártból választ majd.

Croitorut csütörtökön kérte fel kormányalakításra az államfő. A miniszterelnök-jelöltnek tíz nap áll rendelkezésére, hogy kormányának parlamenti többséget biztosítson a pártokkal kezdeményezett egyeztetéseken.

A Croitoru-kormányról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy politikusokból áll majd, legalábbis így nyilatkozott maga Croitoru közvetlenül felkérése után. A pártokkal azonban hivatalosan még el sem tudta kezdeni a tárgyalásokat, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta alkalmi szövetség továbbra is kitart Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere mellett. A 65 százalékos parlamenti többséget alkotó három ellenzéki párt Johannist javasolta miniszterelnök-jelöltnek.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte: kitartanak Johannis mellett, és érthetetlennek tartja, hogy Basescu miért utasította el javaslatukat, és kért fel olyan személyt kormányalakításra, aki nem rendelkezik a parlamenti pártok többségének a támogatásával.

A parlament feloszlatásával ijesztget

Basescu a közszolgálati rádióban kijelentette, hogy amennyiben az elnökválasztásig két kormányalakítási kísérlet kudarccal végződik, december 7-én, vagyis az államelnök-választás második fordulója utáni napon a hivatalban lévő államfő feloszlathatja a parlamentet, és előrehozott választást írhat ki. Basescu értelmezése szerint ugyanis az alkotmány lehetőséget ad neki erre függetlenül attól, hogy megnyeri-e vagy a választást. Hozzátette: reméli, hogy erre nem lesz szükség.

Bukaresti megfigyelők szerint Basescu nyilatkozataival az ellenzéki alkalmi koalíció egységét próbálja megtörni. Arra alapoz, hogy a törvényhozói mandátumtól általában nem szívesen búcsúzó képviselők és szenátorok köréből elég szavazat összegyűlik majd Croitoru vagy egy más miniszterelnök-jelölt kormányának a beiktatásához.