Nagyszabású hadműveletet indított a pakisztáni hadsereg

2009.10.17. 11:57
A pakisztáni hadsereg 2001 óta háromszor próbálta meg kiűzni a tálib fegyvereseket Dél-Vazirisztánból. most újabb akció indult, és ezúttal nem egyezkedik a hadsereg.

Nagyszabású szárazföldi hadműveletet indított a pakisztáni hadsereg az iszlamista lázadók ellen szombaton az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztán régióban.

A pakisztáni haderő az elmúlt hetekben bombázta, és tüzérséggel lőtte az északnyugat-pakisztáni törzsi területet; a térségből eddig csaknem 100 ezer civil menekült el segélyszervezetek szerint.

Dél-Vazirisztán a pakisztáni kormány megdöntéséért harcoló erők, egyszersmind az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő ellen támadásokat végrehajtó külföldi dzsihádharcosok központi bázisa.

Nagyjából 28 ezer katona vesz részt a szárazföldi műveletben, az ellenség 10 ezer pakisztáni és 1500 külföldi iszlamista fegyverest számlálhat a pakisztáni hadsereg közlése szerint. A légi támogatást élvező támadó alakulatok három irányból nyomulnak előre, hogy az erdőkkel borított magas hegyek között felszámolják a lázadók rejtekhelyeit. A hadsereg hírek szerint hamar ellenállásba ütközött; a tálibok nehézfegyverekkel lőtték a pakisztáni haderő alakulatait.

Az iszlamisták az elmúlt másfél hétben több súlyos merényletet hajtottak végre a pakisztáni biztonsági erők létesítményei ellen; a robbantásokban összesen 150-en vesztették életüket.

A pakisztáni haderőnek mindössze néhány hete van, hogy a tél beálltáig végrehajtsa a hadműveletet, és még ha sikerül is kisöpörnie az iszlamistákat a térségből, nincs rá garancia, hogy a hadsereg huzamosabb ideig meg is tudja tartani a körzetet.

A pakisztáni hadsereg 2001 óta háromszor tett rá komolyabb kísérletet, hogy kifüstölje a tálib fegyvereseket Dél-Vazirisztánból. Mindhárom kísérlet fegyverszünettel zárult, s a tárgyalások végén mindannyiszor a tálibok ellenőrzése alatt maradt a terület. A hadsereg fogadkozott, hogy ezúttal nem kötnek egyezséget.  • Hírek
  • Bankszámla