Eljárás indult a magyar nyelvű óriásplakátok miatt

2009.10.19. 15:35
A Szlovák Kereskedelmi Felügyelet szerint a szeptember elsején hatályba lépett államnyelvtörvénybe ütköznek a Szabad Újság kizárólag magyar nyelvű hirdetései.

A szlovákiai államnyelvtörvény megsértésére hivatkozva vizsgálat indult a Szabad Újság című hetilap óriásplakátjai ügyében - derül ki abból a levélből, amelyet a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet nagyszombati megyei hivatala küldött a hetilapot megjelentető galántai Mediaimpress kiadónak.

A felügyelet szerint egy Kassa megyei ellenőrzéskor megállapították, hogy két helyen is olyan Szabad Újságot reklámozó óriásplakátok vannak, amelyeken kizárólag magyar nyelvű a szöveg, ami ellentétes a hatályos nyelvtörvénnyel.

Varga Péter laptulajdonos korábban kifejtette, értelmetlennek tartja, hogy egy sajtóterméket idegen nyelven reklámozzanak: a Szabad Újságban ugyanis kizárólag magyar nyelvű cikkek találhatók. A lapot hirdető óriásplakátok szeptember elsején, a nyelvtörvény hatályba lépésének napján jelentek meg, a következő felirattal: "Az olvasó nemzetisége nem akadály, ha megérti, amit olvas! Szabad Újság - A mi hetilapunk!"

A 12 négyzetméteres plakátok kihelyezésére a kiadó MediaImpress szeptember végéig kötött szreződést. Varga Péter akkor azt nyilatkozta, hogy óriásplakátokkal is népszerűsíteni szeretné a kiadója által tavasszal megvásárolt lapot, de a júniusi európai parlamenti, valamint az októberi helyhatósági választások plakátdömpingjei miatt a szeptemberi reklámkampány tűnik a legcélravezetőbbnek.

Mint mondta, tavasszal még nem tudták, milyen lesz az államnyelvtörvény, annak tartalma és szeptemberi hatályba lépése viszont jó lehetőség, hogy arról is kifejezzék a véleményüket.