Elszigetelés helyet ösztönzést ígér Obama Szudánnak

2009.10.19. 16:40
Az Obama-kormány együttműködik Szudánnal, ha a kartúmi kormány érdemi lépéseket tesz a darfúri polgárháborús helyzet felszámolására. Ha a szudáni kormány nem tesz semmit, Amerika bekeményít.

Barack Obama amerikai elnök kormánya ösztönzőket ígért hétfőn meghirdetett új Szudán-politikájában, feltéve, ha a kartúmi kormány érdemi lépéseket tesz a dárfúri polgárháborús állapotok megszüntetéséért. Az amerikai kormány Kartúm elszigetelése helyett együttműködést ajánl a szudáni kormánynak.

Obama hétfői közleményében nem részletezett ösztönzőket ígért Kartúmnak, ha az fellép a helyzet javítása, a béke előmozdítása érdekében. Ha viszont a szudáni kormány nem tesz semmit, az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség fokozni fogja a nyomást Kartúmra, tette hozzá.

Az amerikai elnök egyúttal közölte, még a héten megújítja a szudáni kormánnyal szembeni kemény büntetőintézkedéseket. Figyelmeztette az afrikai állam vezetőit, Szudánt el fogja borítani a káosz, ha a kormány nem tesz gyors lépéseket.

ENSZ-becslés szerint 300 ezren haltak meg a hat éve tartó dárfúri polgárháborúban, 2,7 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Hillary Clinton külügyminiszter ugyancsak hétfőn közölte, az amerikai kormány széles körű párbeszédet ígér a szudáni kormánynak, fenntartva az elrettentő intézkedések lehetőségét, utóbbiakat azonban nem részletezte. Azt mondta, a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban folytatódik a népirtás.