Kormányalakítási tárgyalások kezdődtek Romániában

2009.10.19. 17:35 Módosítva: 2009.10.19. 18:05
Megkezdte kormányalakítási tárgyalásait a román miniszterelnök-jelölt, Lucian Croitoru. Az államfő jelöltjével csak udvariasságból találkoznak a pártok, az ellenzék továbbra is Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét támogatja a kormányfői posztra.

Elkezdte kormányalakítási tárgyalásait Lucian Croitoru román miniszterelnök-jelölt, akinek a kezdeményezése nagy valószínűség szerint kudarcra van ítélve, hiszen a parlament többségét alkotó ellenzéki pártok továbbra sem őt látnák szívesen a kormányfői székben.

A Traian Basescu államfő által kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt hétfőn a demokratákkal kezdte a megbeszélés-sorozatot.

Kitartanak Johannis mellett

A Croitoru-kormány beiktatása azonban a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciójának a támogatásától függ. Ez utóbbiak nem hajlandók érdemben tárgyalni Croitoruval a kormányalakításról, mert ők továbbra is Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét támogatják a kormányfői posztra.

Croitorut csütörtökön kérte fel kormányalakításra az államfő, a miniszterelnök-jelöltnek tíz nap áll rendelkezésére, hogy kormányának parlamenti többséget biztosítson. Ha a korábbi jegybanki tanácsadónak nem sikerül elég képviselő támogatását megszereznie, Basescu nem szakértőt, hanem politikust jelöl. A miniszterelnök-jelölt a hétvégén a kormányprogram megírásával volt elfoglalva, ezért csak a hét elején kezdett egyeztetni a pártokkal.

Az Emil Boc vezette kisebbségi kormány múlt kedden bukott meg, miután a parlament megvonta tőle a bizalmat. Az ellenzéki pártok által alkalmi szövetsége már egy nappal később bejelentette, hogy Johannist támogatja a miniszterelnöki tisztségre. Ennek ellenére Traian Basescu Croitorut kérte fel kormányalakításra, az alkotmány szerint ez a feladat az államfőé.

Udvariasságból tárgyalnak

A parlament azonban várhatóan elutasítja majd a kabinetet, miután az ellenzéki pártok pusztán udvariasságból ülnek vele tárgyalóasztalhoz. A pártok egységes álláspontjuk nyomatékosítására úgy határoztak, hogy nem külön-külön, hanem együtt vesznek részt majd ezen a tárgyaláson, amit várhatóan kedden tartanak.

Várhatóan ez sem mozdítja ki holtpontról a jelenlegi patthelyzetet, hiszen a parlamentben 65 százalékkal rendelkező három ellenzéki szervezet és a kisebbségi frakció vezetői többször is megerősítették az elmúlt napokban, hogy nem hajlandók lemondani Johannisról.

Szeben polgármestere azonban csak akkor válhat hivatalos miniszterelnök-jelöltté, ha Basescu őt kéri fel kormányalakításra. Az államfő azonban szintén nem hajlandó engedni az ellenzéki pártoknak. Basescu a hétvégén még úgy nyilatkozott, hogy feloszlathatja a parlamentet, ha két kormányalakítási kísérlet is kudarcot vall, de később maga is elismerte, hogy ezt csak akkor teheti meg, ha megnyeri a november végi elnökválasztást, és elkezdheti második mandátumát.

Ezért most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az Emil Boc vezette korlátozott hatáskörű ügyvivő kormány a november 22-i választásig marad hivatalában.

A Világbank küldöttsége elhalasztotta romániai útját

A Világbank küldöttsége nem utazik Romániába a héten a tervekkel ellentétben, jelentette be a washingtoni székhelyű intézet hétfőn. Csak akkor van értelme az útnak, ha feláll az új kormány. A múlt héten jelentették be, hogy a belpolitikai válság miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhalasztotta a román gazdasági helyzet, és a Románia által az IMF-fel szemben vállalt kötelezettségek áttekintésére irányuló, soron következő bukaresti látogatását.

Az IMF küldöttsége eredetileg október végén érkezett volna Bukarestbe, ahol november elejéig tárgyalt volna. Az IMF-nek a következő, 1,5 milliárd euró értékű hitelrészletét Románia a tervek szerint decemberben kapta volna meg. Ez az időpont azonban bizonytalanná vált, miután egyelőre ismeretlen időpontra halasztották az IMF-küldöttség bukaresti tárgyalásait.

Románia márciusban kötött az IMF szervezésében egy csaknem 20 milliárd euró értékű, két évre szóló többoldalú készenléti hitelmegállapodást. Az IMF küldöttsége legutóbb augusztus elején mérte fel a romániai helyzetet, és a felek a GDP legfeljebb 7,3 százaléknak megfelelő nagyságú idei államháztartási hiányban állapodtak meg.