A Vatikán elősegíti az anglikánok áttérését

2009.10.20. 13:09
Egy XVI. Benedek pápa által most jóváhagyott dokumentum alapján a katolikus hitre áttérő anglikánok megőrizhetik egyes vallási hagyományaikat.

XVI. Benedek pápa jóváhagyott egy olyan dokumentumot, amely megkönnyíti az egyházukban csalódott anglikán hívek számára az áttérést a katolikus hitre, jelentette be kedden a Vatikán.

William Levada bíboros, a Hittani Kongregáció vezetője elmondta, hogy rövidesen közzéteszik a katolikus egyházfő által aláírt "apostoli alkotmányt". Ez szervezeti keretet kínál majd az egyházukban csalódott anglikán híveknek arra, hogy akár egyénileg, akár csoportosan csatlakozzanak a katolikus egyházhoz, miközben egyes vallási hagyományaikat megőrizhetik.

A Vatikán a dokumentum elkészítését azzal indokolta, hogy számos megkeresés érkezett a Szentszékhez a világszerte mintegy hetvenmillió hívet számláló anglikán egyház papságától, hogy teljes hitközösséget vállalhassanak a katolikus egyházzal.

A I.media vallási hírügynökség szerint elsősorban olyan tradicionalista anglikánok akarnak visszatérni a katolikus egyházhoz, akik elégedetlenek azzal, hogy az anglikán egyházban újabban nőket is pappá szentelnek, valamint megáldják a homoszexuális párok házasságát.