Balos diákok uralják a bécsi egyetemet

2009.10.24. 15:08 Módosítva: 2009.10.24. 15:11
Az internetes fórumok szerint több ezren, a rendőrség szerint több százan szállták meg a bécsi egyetem fő előadótermét. A diákok jobb színvonalú oktatást követelnek és tandíjmenetességet. Tandíj pedig nincs, épp ezért vannak komoly bajok az oktatással, egyes intézményekben idén 40 százalékkal iratkoztak be többen, mint tavaly. A rebellió akkor tört ki, amikor a kormány felvetette, hogy az oktatás színvonala érdekében vagy tandíjat vezetne be, vagy felvételi vizsgát.

„És az a durva, hogy az egész spontán lett így, egyszer csak bementek a parkból az audmaxba, mert esett az eső. Minden twitteren, meg facebookon organizálódik. És tegnap éjjel 3 ezren voltak” – így írja le a twitteren a bécsi egyetem megszállását egy diáklány. Az osztrák fővárosban mindenesetre csütörtök óta áll a bál, kezdetben csak a Képzőművészeti Egyetem diákjai vonultak utcára, majd a Bécsi Egyetem tanárai és diákjai is csatlakoztak hozzájuk, és és mintegy ezer fő (rendőrségi források szerint pár száz) elfoglalta a fő előadótermet az Auditorium Maximumot.

Sajtóértesülések szerint a jövő hét elején a diákok gigademonstrációt akarnak szervezni. (Közben, írja az Új Szó című lap, a Grazi Egyetemet is elégedetlenek szállták meg, a klagenfurti diákvezetősége pedig szolidaritást vállalt fővárosi „elvtársaival”). mindenesetre az egyetem békében próbál megállapodni velük. Az többek között azért, mivel az előadóteremben falatozgató, cigarettázgató, sörözgető, koncertezgető hallgatók már így is 50-100 ezer eurónyi kárt okoztak a nézőtéri székek, lámpatestek s a padlózat rongálásával. És közben persze, írja az Új Szó, jelszavakat is gyártanak, miszerint: „Ingyenes oktatást mindenkinek! Felszámolni a teljesítményhajhász pontozási rendszert! Eltörölni az anyagi alapú megkülönböztetést! Szám vagy, vagy ember?!”.

Ezekből a szlogenekből azonban nem tudni pontosan, mi is verte ki a biztosítékot a bécsi diákságnál, ugyanis az őszi szemesztertől kezdve a felsőoktatás az osztrák és az EU-állampolgároknak egyaránt ingyenes, ráadásul felvételi vizsgával sem nagyon kell küszködni. (Sőt, a Heti Válasz szerint a remek német nyelvtudás sem elvárás, a hallgatók többségének nem is anyanyelve a német.) Ez a hallgatóbarát intézkedés azonban tovább növelte az egyetemek zsúfoltságát: átlagban idén 15 százalékkal többen kezdték meg tanulmányaikat, egyes egyetemeken ez 40 százalékos többletet jelent. És a külföldiek száma is erőteljesen megugrott: például a németek részaránya majdnem nyolc százalék lett.

A már idézett twtitterező lány szerint pont a zsúfoltságtól sokallt be a diákság: „nem lehet haladni, mert 25-en járhatnak órára és 500an jelentkeznek rá, nincs tanár nincs ülőhely. Johannes Hahn tudományügyi miniszter ezen az állapoton kívánt változtatni, amikor bedobta, hogy esetleg vissza lehetne állítani a tandíjat (2008-ban törölték el), vagy a felvételi vizsgát, vagy éppen mindkettő. A rebellió konkrét kiváltó oka valószínűleg a miniszteri ötlet.