Bolívia lesöpörte a magyar és az ír vizsgálatot

2009.10.27. 16:53 Módosítva: 2009.10.27. 16:55
Csak a nyomozás során felbukkanó adatokból dolgozik majd a Rózsa Flores Eduardo állítólagos terroristacsoportjának ügyét vizsgáló ügyészség, jelentette ki Marcelo Sosa. Az ügyészt hidegen hagyja, hogy bolíviai ellenzéki képviselők, az Európai Unió egyaránt nemzetközi vizsgálatot sürget. És az sem érdekli, hogy a magyar vizsgálattal (ami szerint egyszerűen kivégezték Magyarosi Árpádot) egybecseng az ír vizsgálat is. Utóbbi arról szól, hogy kapásból szíven lőtték Michael Dwyert is az állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor.

A Rózsa Flores Eduardo állítólagos terroristacsoportjának ügyét vizsgáló bolíviai ügyészt nem érdekli az a magyar szakértői véleményt, amely szerint Magyarosi Árpád halálát "kivégzés" okozta. "Az ügyészségnek nincs oka figyelembe venni a jelentést, mivel az nem hivatalos, hanem magánúton készült, Magyarosi Árpád családjának kérésére" - jelentette ki Marcelo Sosa. A szakértői jelentés felhasználását az Európai Unió bolíviai képviselője, Nigel Baker La Paz-i brit nagykövet sürgette a múlt csütörtökön. A bolíviai elnök válaszul még aznap kirohant az Európai Unió ellen.

Az ügyész azt is közölte, hogy a bűnvádi eljárásban a nyomozás során nyert szakértői és technikai adatokat fogják felhasználni. Ha valaki ellenőrző szakértői vizsgálatot szeretne, akkor az ügyészséghez kell kérvényt beadnia a megfelelő törvényes csatornákon keresztül. Az ügyben szintén vizsgálódó parlamenti bizottság ellenzéki tagjai viszont jelezték, hogy Magyarországra és a szintén érintett Írországba utaznak, hogy további információkat szerezzenek.

Remélhetőleg már a jövő héten elindulhatnak, mondta Bernardo Montenegro képviselő a Santa Cruz-i El Mundónak. Az ellenzékiek Mindkét országban szeretnének találkozni parlamenti képviselőkkel és a hatóságokkal is. "Mi eleve a nemzetközi vizsgálatot és az Interpol szakértőinek bevonását javasoltuk" - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Nemzetközi vizsgálatot kért az ír kormány is, mivel az állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor a belbiztonsági kommandósok agyonlőttek egy ír állampolgárt is, akárcsak az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és a bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót.

Az ír állami kórboncnok is arra a megállapításra jutott, hogy Michael Dwyert egyetlen, a szívébe küldött lövéssel ölték meg, s nem úgy, ahogy a bolíviai vizsgálatból kiderül, miszerint tűzharcban hat lövést kapott április 16-án a Santa Cruz-i Las Americas szállodában.