Botond, Mózes
EUR 389,46 Ft
USD 374,72 Ft
12 °C
29 °C

Magyarország hallani sem akar a Benes-dekrétumokról

2009.10.27. 14:43 Módosítva: 2009.10.27. 15:46
Minden tagországnak újból ratifikálnia kellene a lisszaboni szerződést, ha beemelnék azt a kiegészítést, amit Csehország szeretne. A csehek ugyanis megemlítenék Benes-dekrétumokat, illetve mentességet kérnek a Lisszaboni Szerződéshez kapcsolódó alapjogi charta hatálya alól, arra hivatkozva, hogy a Benes-dekrétumok alapján elűzött szudétanémetek visszakövetelhetik javaikat. Magyarország elutasítja, hogy a Benes-dekrétumok bekerüljenek a Lisszaboni Szerződésbe.

Magyarország elutasítja, hogy a lisszaboni szerződés cseh ratifikálása érdekében az EU bármilyen módon említést tegyen a Benes-dekrétumokról, jelentette ki Balázs Péter az EU-országok kétnapos külügyminiszteri értekezlete után. "Magyarország számára ez olyan vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni. Semmilyen utalás nem történhet tagállami jogi aktusokra, kiváltképp nem visszamenőleges hatállyal" – mondta a külügyminiszter, aki álláspontját többek között azzal indokolta, hogy az EU reformszerződése a jövőről, nem a múltról szól.

Emlékeztetőül: Václav Klaus cseh elnök mentességet követel Csehországnak a lisszaboni szerződéshez kapcsolódó alapjogi charta hatálya alól, mert attól tart, a mentesség nélkül visszakövetelhetik elkobzott javaikat azok a szudétanémetek, akiket a II. világháború után Csehszlovákiában meghozott Benes-dekrétumok alapján űztek el.

A charta hatálya alóli kivétel azonban olyan szerződésmódosítást jelentene, amely miatt minden részes államnak újra kellene ratifikálnia a lisszaboni szerződést. E ratifikációval már csak Prága adós. Balázs Péter szerint az uniós külügyminiszterek megbeszélésén Ausztria ugyanolyan határozott álláspontot fejtett ki, mint Magyarország, és a németek is érzékenyen figyelik ezt a kérdést.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia, mint Csehszlovákia másik utódállama ugyanolyan jogi biztosítékra tart igényt, mint amit Csehország végül megkap, de ennek nem szükségszerűen kell a charta hatálya alóli kibúvót jelentenie. Szlovákia egyébként már korábban ratifikálta a Lisszaboni Szerződést, anélkül, hogy a Klauséhoz hasonló követeléssel fellépett volna.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek