A brit rendőröknek nem ajánlott jó estéttel köszönniük

2009.10.28. 14:06
Gondolná, hogy egy egyszerű jóestéttel össze lehet zavarni az embereket? A brit rendőrség szerint igen, ezért nem is ajánlják, hogy rendőreik így köszönjenek. Ahogy azt sem, hogy gyereknek nevezzék a gyereket, vagy üzletembernek az üzletembert.

Kerülendő kifejezésnek tartják a brit rendőrségnél a gyereket, a háztartásbelit, az üzletembert, de még a jó estét köszöntést is, írja a Daily Telegraph. A rendőrség mellett a tűzoltóságokon is kiosztották azt az 52 oldalas útmutatót, amelyben több köznapi kifejezést is nemkívánatosnak minősítettek.

A Telegraph cikke szerint ilyen például az üzletember és a háztartásbeli, mert ezek "idejétmúlt sztereotípiákon alapulnak".

Az útmutató szerint a gyerek, a fiatal, az ifjonc, de még a fiú és a lány kifejezések is sértőek lehetnek, helyettük a "fiatal személy" használatát javasolják. "Nevezne-e egy két évest fiatal személynek" - felelte a lap érdeklődésére Marie Clair, az Egyszerű Angolt kampány szóvivője. Clair még olyannal sem találkozott, hogy valakit összezavart volna a napszakok elnevezése.

Pedig a rendőrségi-tűzoltósági útmutató a hagyományos angol délutáni és esti köszöntést is kerülendőnek nevezte, mivel "a különböző kultúrkörökből érkezők számára ez zavarba ejtő lehet".

Az útmutató a Telegraph beszámolója szerint néha ellentmondásos is. Kerülendőnek tartja például a homoszexuális kifejezést, helyette a meleget javasolja. A nem melegeket viszont heteroszexuálisnak kell nevezni az útmutató szerint, és nem lehet rájuk a meleg ellentétpárját, a straightet (~ egyenes) használni.

A fiatal, ifjú, ifjonc szavak az útmutató szerint negatív jelentéstartalmat hordoznak, "tapasztalatlanságot, türelmetlenséget, megbízhatatlanságot, akár tisztességtelenséget is feltételezhet".

Az útmutató az elmúlt évek politikai korrektségi hullámának megfelelően több olyan kifejezést is kerülendőnek tart, amit az angolban hagyományosan a férfi tőből képeznek. Így például a kezelni jelentésű manning ige használatától is óvnák a brit rendőröket és tűzoltókat.

(A Telegraph cikkét batorfy tumblogján találtuk)