A CIA pénzeli az afgán elnök testvérét

2009.10.28. 07:32
A CIA az elmúlt nyolc évben rendszeresen pénzt utalt át az afgán elnök ópiumkereskedelemmel is vádolt testvérének, írja a New York Times. A lap névtelen forrásai szerint Ahmed Karzai alkalmazása megosztja Obama kormányzatát, többek szerint az erős afgán kormány létrejöttét hátráltatják az elnök öccsének pénzelésével.

Hamid Karzai afgán elnök testvére évek óta a CIA alkalmazásában áll, írta keddi számában a New York Times. Az újság név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról írt, hogy a több forrás szerint az illegális ópiumkereskedelemben is szerepet játszó Ahmed Vali Karzai az elmúlt nyolc évben rendszeresen fizetést kapott a CIA-tól.

A lap értesülései szerint a CIA többek között egy olyan afgán félkatonai erő megszervezésében nyújtott segítségért fizet az afgán elnök fivérének, amely a CIA irányításával működik Karzai otthona, a déli Kandahár város térségében.

000T TRHkg2898213

Ez a pénzügyi kötődés, valamint a CIA-val való szoros munkakapcsolat az újság szerint befolyásolhatja a Fehér Ház afganisztáni stratégiáját, Obama kormányzatát állítólag mélyen megosztják az Ahmed Karzaihoz fűződő kapcsolatok. A bírálók szerint a viszony csak bonyolítja Amerika egyre feszültebb kapcsolatát az elnökkel, akit a tálibok amerikai bábnak állítanak be.

A CIA-kapcsolat ráadásul azt sugallja, hogy az Egyesült Államok nem tesz meg mindent a jövedelmező afganisztáni drogkereskedelem felszámolásáért. Amerikai értékelés szerint a virágzó ópiumüzlet közvetlenül fenyegeti az afgán állam stabilitását, ugyanis a profit jelentős része a tálib erőkhöz vándorol, és a közszférában uralkodó korrupcióért is felelős.

Néhány kritikus hangot megütő amerikai tisztviselő szerint Ahmed Karzaira támaszkodva aláaknázzak a jogrendet fenntartani képes, és így az amerikai kivonulást lehetővé tevő hatékony központi kormány létrejöttét célzó intézkedéseket.

Ahmed Karzai egy interjúban azt mondta, együttműködik amerikai polgári és katonai tisztviselőkkel, ahol tudja, segíti az amerikaiakat, de nincs köze a kábítószer-kereskedelemhez és nem kap pénzt a CIA-tól. Az amerikai hírszerző ügynökség nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a The New York Times értesülését.