Bíróság elé állítják Jacques Chiracot

2009.10.30. 12:33
Bár az ügyészség szerint Jacques Chirac szándékosan nem sikkasztott, és az ügy küölönben is elévült, egy rendőrbíró mégis bíróság elé rendelte a volt francia államfőt. A vád szerint még Párizs polgármestereként kamu szerződésekkel alkalmazta környezetének tagjait, akik tényleges munkavégzés nélkül vehették fel fizetésüket a városi tanácstól.

Bíróság elé kell állnia Jacques Chirac volt francia elnöknek a még párizsi polgármesterségét érintő korrupciós ügyben, döntött egy francia rendőrbíró. Ítélete szerint Chiracnak a sikkasztás vádja ellen kell védekeznie.

A rendőrbíró, Xaviere Simeoni azt vizsgálja, hogy Chirac álmegbízásokkat adott-e környezete tagjainak, amelyeket aztán a városháza költségvetéséből fizetett, bár tényleges munkát nem végeztek, jelentette a Párizsban szerkesztett International Herald Tribune című angol nyelvű nemzetközi lap.

Chirac irodájának közleménye szerint "nyugodt, és elszánt annak bizonyítására, hogy a megbízások valósak voltak. A rendőrbíró döntése ellen még fellebbezhetnek, de a közlemény alapján várhatóan ezt nem teszik meg.

A párizsi polgármesterségét övező korrupciós gyanú egész elnöksége alatt kísértette Chiracot. 1977-től 1995-ig, elnökké választásáig vezette a francia fővárost. Környezete több tagját már elnöksége alatt elítélték - a legnagyobb figyelmet a volt kormányfő, a Chirac legközelebbi bizalmasának számító Alain Juppé bebörtönzése kapta -, Chirac elnökként mentességet élvezett.

2007-ben azonban véget ért elnöksége, és a bíróság már akkor vádat emelt ellene sikkasztás miatt.

Az ügyészség akkor a vád ejtését kezdeményezte, de most Simeoni újra bírósági eljárást indított Chirac ellen. Az ügyészség szerint semmi sem bizonyítja, hogy Chirac szándékosan követett volna el bűncselekményeket, és értelmezésük szerint az ügyek már elévültek.

A rendőrbíró szerint viszont vádjai az 1994-95-ös időszakra datálódnak, azaz még nem évültek el.