Bush: Meg kell nyerni az afganisztáni háborút

2009.10.31. 11:47
Brutális zsarnokság jön Afganisztánban, ha nem roppantják össze a tálib rezsimet, mondta George Bush pénteken Új-Delhiben. A tálib ellenállás az utóbbi két évben tetőfokára hágott, Obama az amerikai csapatok megerősítését fontolgatja.

George Bush volt amerikai elnök szerint meg kell nyerni az afganisztáni tálibok ellen vívott háborút, hogy elkerüljék a "brutális zsarnokság" visszatérését a hatalomba az ázsiai országban. A vallási fanatikus muzulmán tálibokra Afganisztán stabilitása, a térség és a világ békéje érdekében vereséget kell mérni. Mindezekről a volt amerikai elnök india látogatása során, Új-Delhiben beszélt pénteken.

"Amennyiben a tálibok, az al-Kaida (nemzetközi terrorista hálózat) és szélsőséges szövetségeseik Afganisztánban visszatérnek a hatalomba, úgy menedékre lelnek, az afgán népnek - és különösen a nőknek - pedig a brutális zsarnokság visszatérésének veszélyével kell szembenézniük." – hangoztatta a volt elnök.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorista támadásokat követően Bush amerikai csapatokat vezényelt Afganisztánba az al-Kaidának menedéket nyújtó tálib rendszer ellen, amely ennek hatására összeomlott. Bush azóta többször járt Afganisztánban, legutóbb tavaly decemberben, amikor támogatásáról biztosította Hamid Karzai államfőt, s arra figyelmeztetett, hogy a tálibok elleni küzdelem még sokáig elhúzódik. Obama jelenleg az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok megerősítését fontolgatja, mert a tálib ellenállás az utóbbi két évben tetőfokára hágott.