Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Letartóztattak több száz ellenzékit Etiópiában

2009.11.03. 12:10 Módosítva: 2009-11-03 12:10:52
Az ellenzéki politikusok letartóztatásával akarja garantálni győzelmét az uralkodó Népi Forradalmi Demokratikus Front, állítják az ellenzéki pártok. A kormány szerint valójában bűnözőket börtönöztek be, akik történetesen ellenzékiek is.

Tömegesen tartóztatják le az etióp ellenzék szerint pártjaik tagjait a hatóságok. Állításuk szerint a hatalom így akarja ellehetetleníteni, hogy elinduljanak a májusi választásokon. Az ellenzéki pártok listákat juttattak el a Reuters brit hírügynökséghez a letartóztatottak nevével és letartóztatásuk helyével.

Az elemzők szerint az uralkodó Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front (EPRDF) nagy fölénnyel nyeri majd a 2010-es választásokat. Az ellenzék szerint csak azért, mert a kormány zaklatással próbálja elriasztani tagjaikat a versenyben való részvételtől.

A hatóságok tagadják ezt a vádat, azt állítják, csak bűnözőket tartóztatnak le. "Tudomásom szerint senkit nem börtönöztek be vagy gyilkoltak meg politikai tevékenysége miatt. Viszont nem engedhetünk szabadon bűnözőket csak azért, mert ellenzékiek" - jelentette ki Bereket Szimon tájékoztatási miniszter, aki szerint az ellenzéki pártok azért próbálják hiteltelenné tenni a választásokat, mert nincs esélyük a győzelemre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?