Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Négy hétig bírta a román egészségügyi államtitkár

2009.11.03. 14:25 Módosítva: 2009.11.03. 15:20
Adrian Streinu Cercel hangolta össze az új influenza elleni intézkedéseket, az államfő szerint rosszul. Basescu hétfőn kemény szavakkal bírálta, nem késlekedett a távozással.

Lemondott posztjáról Adrian Streinu Cercel román egészségügyi államtitkár, aki az új influenza elleni intézkedések fő összehangolója volt az utóbbi hetekben. A megbetegedések száma egyre nő az országban, a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfőbb romániai szerv, a CSAT is összeült a helyzet áttekintésére.

Cercel október 6-án foglalta el hivatalát, akkor a Matei Bals járványkórház menedzsere volt. Az új vírus terjedésével kapcsolatos fejleményekről, az egészségügyi hatóságok intézkedéseiről ő számolt be percről percre a médiának.

Egyelőre nem tudni pontosan, mi az oka távozásának. A hétfői sajtó mindenesetre arról számolt be, hogy az államtitkár és Traian Basescu államfő nem értett egyet a járvány kezeléséről.

Basescu alaposan lehordta

A H1N1 vírus rendkívül agresszív változata ezekben a napokban Romániában is egyre több személyt támadott meg. A Nagy-Britanniából származó minták alapján a bukaresti Cantacuzino immunológiai központ már nagyban gyártja az oltóanyagot, amelynek tesztjei azonban nem fejeződtek még be. Korábban bejelentették, hogy az év végéig elkészül ötmillió oltás, majd az év elejétől havonta egymilliót fog gyártani belőle az intézet.

Csakhogy az oltási kampány - mint Cercel bejelentette - csak november 26. körül kezdhető meg. Mivel azonban az ország több városában kialakultak a fertőző gócok, az egészségügyi minisztérium úgy döntött: egymillió kész oltóanyagot fog vásárolni nemzetközi gyártóktól külföldön. E szándékáról azonban le kellett tennie, mert az ajánlatok értelmében csak az év első hónapjaiban tudták volna rendelkezésre bocsátani a vásárolt anyagot.

A november 22-i választásokon második mandátumáért indulni készülő Traian Basescu államfő hétfőn egy sajtóértekezleten alapos fejmosásban részesítette az államtitkárt. Úgy fogalmazott: Cercel nyilatkozataival "rázúdította az apokalipszist" Romániára, erőltetve az oltóanyag importját, holott - vallja Basescu - erre nincs szükség, országon belül ugyanis lesz elegendő oltás.