Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Csalással szerzett állami támogatást a német szélsőjobb

2009.11.08. 16:55
Az anyagi nehézségekkel küszködő, szélsőjobboldali NPD történetének legnagyobb visszaélését követte el a pártadományokkal: 270 ezer eurót kapott jogtalanul az államtól. A pártot a csalás miatt kiszabott magas büntetés alighanem a csőd szélére sodorja.

A Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) több éven keresztül "feljavította" a híveitől kapott adományok összegét: a valóságosnál nagyobb összegeket jelölt meg, hogy ezzel több pénzhez jusson a pártok állami támogatására szolgáló alapból, írja a Der Spiegel hírmagazin legújabb száma. 2002-2006 között az észak-rajna-vesztfáliai bűnüldöző hatóságok adatai szerint az NPD jelentős mértékben meghamisította a tagsági díjakból és adakozásokból származó bevételét, így 270 ezer eurót kapott jogtalanul az államtól.

Az állami támogatások a pártok adományainak mértékétől függnek, így a magasabban - csaknem 900 ezer euróban - megadott összeg jól jövedelmezett az NPD-nek. A szélsőjobboldali pártra most a pártfinanszírozási törvény alapján a hamis adat duplájára rúgó büntetés kiszabása vár, azaz közel 1,7 millió eurót kell majd befizetnie a Bundestag pénztárába.

A német hírügynökségnek nem sikerült senkit sem elérnie vasárnap a pártnál, amelyet a magas büntetés alighanem a csőd szélére sodor. A tartományi belügyminiszter szerint az NPD finanszírozásának 40 százalékát teszi ki az állami támogatás. A párt egykori országos alelnöke, Jürgen Rieger közelmúltban bekövetkezett halála jelentősen rontott a párt anyagi helyzetén, a hamburgi ügyvéd ugyanis hatalmas pénzekkel támogatta az NPD-t.

A párt már korábban is kapott büntetéseket kétes pénzügyi üzelmei miatt. 870 ezer eurót kellett visszafizetnie, mert a 90-es években helytelen adatokat közölt elszámolásában. Tavaly Erwin Kemnát, az NPD pénztárnokát börtönbüntetésre ítélték, mert 800 ezer euróval csapolta meg a párkasszát. A párt 2007-ben nem tüntette fel pénzügyi beszámolójában az állami támogatásként fölvett teljes összeget, ezért idén 1,27 millió euró pénzbüntetéssel sújtották; az ítélet még nem jogerős.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?