Obama helyettese a legcsóróbb politikus Washingtonban

2009.11.08. 12:53 Módosítva: 2009.11.08. 12:55
Egy független washingtoni kutatóintézet a pénz és a politika viszonyát vizsgálva közölt becsléseket a törvényhozás és a kormányzat befolyásos szereplőinek vagyoni helyzetéről.

A Center for Responsive Politics (CRP) független washingtoni kutatóintézet a pénz és politika viszonyát vizsgálta, és legutóbbi jelentésében vezető amerikai politikusok vagyoni helyzetéről adott számot. A közölt adatok becsült értékeken alapulnak. A kongresszus tagjai és az adminisztráció vezető tisztviselői minden évben kötelesek számot adni személyes vagyonukról, de csak megközelítő értékeket kell közölniük, és az általuk birtokolt ingatlan(ok)nak nem kell szerepelnie a bevallásban.

Az elemzés szerint Barack Obama elnök 3,7 millió dolláros vagyonával az amerikai kormányzat hatodik leggazdagabb tisztviselője. Az Egyesült Államok kormányának leggazdagabb tisztviselője Mary Schapiro, a Wall Street-i tőzsdefelügyelet elnöke 26,6 millió dolláros becsült vagyonnal. Obamánál külügyminisztere, Hillary Clinton jóval gazdagabb: a volt first lady vagyonát 21,5 millió dollárra becsüli a CRP. A második helyen álló Clintont Eric Holder igazságügy-miniszter követi 11,5 millió dollárral.

A legismertebb washingtoni kormányzati tisztviselők közé tartozó Timothy Geithner pénzügyminiszternek, illetve a magyar származású Peter Orszagnak, a Fehér Ház költségvetési hivatala vezetőjének egyaránt 1,3 millió dolláros vagyona van. A CRP adatai szerint az egyik legszegényebb politikus a Capitoliumon Joe Biden alelnök, akinek mindössze 27 ezer dolláros vagyon van a nevén.

Hemzsegnek a milliomosok a kongresszusban

A végrehajtó hatalmi ág tisztviselőinek vagyona azonban elhalványul a kongresszus legtehetősebb tagjainak gazdagsága mellett. A szövetségi törvényhozásban dolgozók nem kevesebb mint 44 százaléka milliomos.

A Capitolium legnagyobb vagyonú tagja a kaliforniai Darrell Issa republikánus képviselő, aki autóriasztók gyártásával tett szert 251 millió dolláros vagyonára. Őt követi a rangsorban a szintén kaliforniai Jane Harman demokrata párti képviselő 244 millió dolláros vagyonnal, férje egy elektronikai cég alapítója. A harmadik helyen álló demokrata Herb Kohl Wisconsinból - 214 millió dollárt tudhat számláin - egy áruházlánc tulajdonosa.

John Kerry demokrata párti szenátor 209 millió dollárral büszkélkedhet, Nancy Pelosi házelnök 31,4 millióval rendelkezik, John McCain szenátor, volt republikánus elnökjelölt vagyonát pedig 20,2 millió dollárra becsülik.