Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Obama helyettese a legcsóróbb politikus Washingtonban

2009.11.08. 12:53 Módosítva: 2009-11-08 12:55:04
Egy független washingtoni kutatóintézet a pénz és a politika viszonyát vizsgálva közölt becsléseket a törvényhozás és a kormányzat befolyásos szereplőinek vagyoni helyzetéről.

A Center for Responsive Politics (CRP) független washingtoni kutatóintézet a pénz és politika viszonyát vizsgálta, és legutóbbi jelentésében vezető amerikai politikusok vagyoni helyzetéről adott számot. A közölt adatok becsült értékeken alapulnak. A kongresszus tagjai és az adminisztráció vezető tisztviselői minden évben kötelesek számot adni személyes vagyonukról, de csak megközelítő értékeket kell közölniük, és az általuk birtokolt ingatlan(ok)nak nem kell szerepelnie a bevallásban.

Az elemzés szerint Barack Obama elnök 3,7 millió dolláros vagyonával az amerikai kormányzat hatodik leggazdagabb tisztviselője. Az Egyesült Államok kormányának leggazdagabb tisztviselője Mary Schapiro, a Wall Street-i tőzsdefelügyelet elnöke 26,6 millió dolláros becsült vagyonnal. Obamánál külügyminisztere, Hillary Clinton jóval gazdagabb: a volt first lady vagyonát 21,5 millió dollárra becsüli a CRP. A második helyen álló Clintont Eric Holder igazságügy-miniszter követi 11,5 millió dollárral.

A legismertebb washingtoni kormányzati tisztviselők közé tartozó Timothy Geithner pénzügyminiszternek, illetve a magyar származású Peter Orszagnak, a Fehér Ház költségvetési hivatala vezetőjének egyaránt 1,3 millió dolláros vagyona van. A CRP adatai szerint az egyik legszegényebb politikus a Capitoliumon Joe Biden alelnök, akinek mindössze 27 ezer dolláros vagyon van a nevén.

Hemzsegnek a milliomosok a kongresszusban

A végrehajtó hatalmi ág tisztviselőinek vagyona azonban elhalványul a kongresszus legtehetősebb tagjainak gazdagsága mellett. A szövetségi törvényhozásban dolgozók nem kevesebb mint 44 százaléka milliomos.

A Capitolium legnagyobb vagyonú tagja a kaliforniai Darrell Issa republikánus képviselő, aki autóriasztók gyártásával tett szert 251 millió dolláros vagyonára. Őt követi a rangsorban a szintén kaliforniai Jane Harman demokrata párti képviselő 244 millió dolláros vagyonnal, férje egy elektronikai cég alapítója. A harmadik helyen álló demokrata Herb Kohl Wisconsinból - 214 millió dollárt tudhat számláin - egy áruházlánc tulajdonosa.

John Kerry demokrata párti szenátor 209 millió dollárral büszkélkedhet, Nancy Pelosi házelnök 31,4 millióval rendelkezik, John McCain szenátor, volt republikánus elnökjelölt vagyonát pedig 20,2 millió dollárra becsülik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!