Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Közzétették a cseh hírszerzők listáját

2009.11.09. 16:18
A külföldön dolgozó kémek fényképei és adatlapjai is felkerülnek a cseh Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete honlapjára.

Hozzáférhetővé vált az interneten az egykori csehországi kommunista hírszerzők névjegyzéke.

Kelet-Európában ez az első eset, hogy a volt kommunista rendszer külföldi hírszerzőinek nevét is nyilvánosságra hozták. Eddig csak a hazai ügynökök, illetve informátorok listáit közölték az egyes országok. A jegyzéket a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete, valamint a Biztonsági Szolgálatok Levéltára készítette el a volt Állambiztonsági Hivatal (STB) I. osztályának korabeli jegyzékei alapján.

"A névjegyzék már megtalálható a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete honlapján" - közölte Pavel Zácek, az intézet igazgatója.

"Az érdeklődők fokozatosan megtekinthetik az egykori hírszerzők fényképeit, illetve elolvashatják korabeli személyi adatlapjukat" - mondta az igazgató-történész. A névsorban megtalálhatók azok a hírszerzők is, akik az 1989. november 17-i prágai rendszerellenes diáktüntetés idején külföldön tevékenykedtek.

A csehszlovák Állambiztonsági Hivatal első osztályának feladata a külföldi információk beszerzése és kiértékelése volt. A megcélzott objektumokat elsősorban a nyugati világban működő politikai pártok, állami hivatalok, katonai és tudományos intézetek, cégek, különféle emigrációs központok, szervezetek vagy egyházak képezték.

Az STB ezen archívumát korábban a mai civil titkosszolgálat (UZSI) kezelte, amely 2008-ban adta át az iratokat a Zácek vezette intézetnek. Az archívum mintegy 13 500 kötete a megszerzett értesüléseket, illetve Prága és a külföldi felderítők, hírszerzők közti kommunikációt tartalmazza. További több mint 7000 kötetet tesz ki titkos együttműködők jegyzéke, a különféle adatbázisok és személyi lapok. Ezeket a külföldi állampolgárokat is érintő levéltári anyagokat nem hozták nyilvánosságra; ezt a hatályos törvények nem teszik lehetővé.

A civil titkosszolgálat korábban már nyilvánosságra hozott számos levéltári dokumentumot, amely az 1968-as prágai tavasszal, a bársonyos forradalommal, illetve a csehszlovák emigránsok elleni akciókkal és tevékenységgel függ össze.