Tüzet nyitottak egymásra koreai hadihajók

2009.11.10. 17:44
Kedden reggel tüzet nyitottak egymásra észak- és dél-koreai hadihajók. Mindkét fél a másikat vádolja határsértéssel, Szöul szerint egy északi járőrhajó súlyosan megrongálódott, de senki sem halt meg az incidensben.

Súlyosan megsérült, és visszavonult az észak-koreai járőrhajó, amelyik kedd reggel keveredett tűzpárbajba egy dél-koreai hadihajóval a két ország közötti vitatott tengeri határszakaszon, állítják dél-koreai tisztviselők. A dél-koreai vezérkari főnök közölte, hogy az Incseon kikötőtől 120 tengeri mérföldre történt incidensnek nem voltak dél-koreai áldozatai, és észak-koreai áldozatokról sem érkeztek hírek, írja az AP.

Az elmúlt hét év első komolyabb tengeri összetűzése a két ország között egy héttel azelőtt történt, hogy Barack Obama amerikai elnök Szöulba érkezik majd. "Szándékos provokáció volt Észak-Korea részéről, hogy felhívja magára a figyelmet Obama érkezése előtt" - mondta Shin Yul, az egyik szöuli egyetem politikatudományi professzora.

Baek Seung-joo dél-koreai biztonságpolitikai elemző szerint a keddi eset nem befolyásolja jelentősen a két ország viszonyát. Kedden mindkét fél a másikat vádolta a vitatott határ megsértésével.

Máshogy látják a történteket

A déli változat szerint egy észak-koreai járőrhajó megsértette a két ország közötti határvonalat, amire válaszul dél-koreai hadihajók figyelmeztető lövéseket adtak le. Az északi hajó azonban nem fordult azonnal vissza, hanem viszonozta a tüzet, amire a déli hajók újabb lövéseket adtak le.

korea451

Az egész lövöldözés két percig tartott, nyilatkozta egy admirális az AP-nek. Csung miniszterelnök szerint két észak-koreai hajó is megsértette a határt. "Tiltakozunk az eset miatt, és arra kérjük Észak-Koreát, hogy kerülje el a hasonló incidensek megismétlődését" - mondta az egyik dél-koreai admirális Szöulban.

Phenjan közleményben ítélte el Dél-Koreát a "súlyos fegyveres provokáció" miatt, állításuk szerint a déli hajók tévedtek át északi területre. Az ő verziójuk szerint a dél-koreai hadihajók északi vizeken egyik hajójuk felé lőttek, azonban elmenekültek, amikor a járőrhajó viszonozta a tüzet. A közlemény szerint Szöulnak hivatalosan is elnézést kellene kérnie az eset miatt.

Régóta problémás a határvonal

A felek 1953-ban csak tűzszűnetet kötöttek a koreai háború végén, békét azóta sem kötöttek. A két ország között akkor meghúzott tengeri határvonalat Szöul elismeri, Phenjan azonban vitatja.

A két Korea rendszeresen a vitatott határ megsértésével vádolja egymást. A dél-koreai flotta szerint az északi hajók 2009-ben 22 alkalommal haladtak át a tengeri határon. Phenjan pedig azt állította októberben, hogy akár naponta tízszer is áthaladnak dél-koreai hajók az ő vizeikre.

Nem hivatalos észak-koreai források szerint  2002-ben harmincan vesztették életüket.
Nem hivatalos észak-koreai források szerint 2002-ben harmincan vesztették életüket.

Korábban 1999-ben és 2002-ben is történtek tengeri összetűzések a két ország között. A dél-koreai flotta szerint 2002-ben hat tengerészük meghalt. Az észak-koreai áldozatok száma nem ismert, de nem hivatalos források szerint az első esetben tizenheten, a második alkalommal harmincan vesztették életüket.