Jenő
-2 °C
6 °C

Áradnak a folyók Romániában

2009.11.11. 15:59
Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Szamos és a Tisza folyók romániai szakaszán, mivel az elmúlt órákban az esőzések miatt megnőtt valamennyi folyó és patak vízhozama.

Anca Bont, a nagybányai vízgazdálkodási hatóság szóvivője elmondta, a Románia északnyugati részén fekvő Máramaros megye valamennyi folyójának vízszintjét figyelemmel követik, hogy idejében értesíthessék a helyi hatóságokat az esetleges áradásokról.

Az elmúlt napokban jelentős esőzések voltak, emiatt a Szamos, a Tisza, az Iza, a Visó, a Lápos és a Ruscova folyók vízhozama megnőtt, akárcsak a hegyi patakoké. A Tisza vízszintjének a megemelkedésében az ukrajnai esőzések is közrejátszanak, hiszen a folyó már Romániába is a szokottnál magasabb hozammal érkezik.

Több települést elöntött a víz

Romániában a Szerbiával szomszédos dél-nyugati Mehedinti, Gorj és Krassó-Szörény megyében áradásokról érkezett jelentés. A Realitatea hírtelevízió szerint a hatóságok narancssárga jelzésű, vagyis másodfokú árvízriadót rendeltek el, miután az esőzések miatt több települést is elöntött a víz.

A Cserna-folyó három méterrel megnőtt, ezért Herkulesfürdőn (Baile Herculane) a helyiek elhagyták házaikat. Egy Gorj megyei településen száz család szigetelődött el a külvilágtól, miután a Motru folyó elsodorta a település és a külvilág között kapcsolatot teremtő hidat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?