Auguszta
-7 °C
0 °C

2010-ben visszavágnának a republikánusok

2009.11.12. 15:21
Ha ma tartanák a 2010-es félidős kongresszusi választásokat az Egyesült Államokban, akkor a republikánusok várhatóan jobban szerepelnének a demokratáknál, derül ki a Gallup legújabb felméréséből. A republikánusok főleg a függetlenek között erősödtek.

A republikánusok erősödését mutatja a Gallup a 2010-es félidős kongresszusi választási esélyeketról szóló legújabb felmérésében. A republikánusoknak különösen a függetlenek körében sikerült szavazatokat szerezniük.

Ha most tartanák a választásokat, akkor a regisztrált amerikai választók 48 százaléka szavazna a republikánusokra, míg 44 százalékuk választaná a demokratákat. Júliusban még 50-44 volt az arány a demokraták javára, akik még októberben is jobban álltak a rivális pártnál.

Júliusban még csak egy százalékkal voltak népszerűbbek a republikánusok a demokratáknál a függetlenek körében, azonban november elején már 52-30 arányú előnyre tettek szert.

A Gallup felhívja rá a figyelmet, hogy még egy év van a választásokig, a hátralévő időszakban még sok minden történhet, és a részvételi hajlandóságot sem kezdték még el mérni. Korábban több elemző is úgy vélte, hogy túl komoly következtetéseket még nem lehet levonni az előző keddi kormányzóválasztásokból sem. A republikánus jelöltek New Jerseyben és Virginiában is megverték demokrata ellenfelüket.