Nem kaptak magyar tankönyveket a kárpátaljai tizedikesek

2009.11.13. 14:09 Módosítva: 2009.11.13. 14:28
A magyar külügy azt javasolja, hogy vizsgálják felül az ukrán miniszteri rendeletet, ami visszaszorítja a kisebbségi oktatási intézményeket.

Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára hivatalába kérette Dmitrij Tkacsot, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, miután megtudta: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg anyanyelvű fordításban a száz kárpátaljai magyar iskola számára a 2010-2011-es tanévre a tankönyveket, így jövőre magyar könyvek nélkül maradnak a tizedik osztályosok.

A szakállamtitkár közölte: a Külügyminisztérium úgy látja, a mostani lépés egyenes következménye a magyar részről többször kifogásolt 461/2008 sz. oktatási miniszteri rendeletnek, amely fokozatosan ukrán tannyelvűekké alakítaná át a nemzetiségi oktatási intézményeket.

A kifogásolt intézkedések ellentétesek az Ukrajna által kétoldalúan és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségekkel, valamint az Európában széles konszenzussal elfogadott alapvető kisebbségvédelmi elvekkel.

Olyan folyamatokat indítanak el, amelyek veszélyeztetik a kárpátaljai magyar közösség identitásának megőrzését - olvasható a közleményben. A szakállamtitkár kérte, hogy az ukrán kormány tegyen lépéseket a tankönyvkiadással kapcsolatos probléma haladéktalan megoldásáért, és ismét szorgalmazta az oktatási miniszteri rendelet felülvizsgálatát.