Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanás a pesavari hírszerzés épületénél

2009.11.13. 06:13 Módosítva: 2009-11-13 07:42:57
Nagy erejű pokolgép robbant pénteken a legfőbb pakisztáni hírszerző szolgálat pesavari épületénél.

A háromemeletes épület jelentős része összedőlt. Legalább tízen meghaltak, nyolcvanan megsebesültek.

Ez a hírszerző szolgálat fontos szerepet játszik az Afganisztánnal határos pakisztáni térségben zajló terrorellenes hadművelet irányításában. A kormányerők október közepén indították meg offenzívájukat a helyi tálib erők dél-vazirisztáni állásai ellen. Utóbbiak viszont azóta számos pokolgépes merényletet hajtottak végre különböző pakisztáni célpontok ellen, így próbálva bosszút állni a hadműveletért, s az akció leállítására kényszeríteni a kormányzatot.

Csak az utóbbi egy hétben több mint negyven embert öltek meg a Pakisztán északnyugati részén fekvő városban vagy annak környékén.

Az iszlámábádi vezetés viszont többször is leszögezte: a véres merényletek nem befolyásolják politikáját, s folytatják az offenzívát.

Nem sokkal a pesavari robbantás után pokolgép robbant Bannu város egyik rendőrőrsén, szintén Pakisztán északnyugati részén. A jelek szerint öngyilkos merénylet történt. Itt három rendőr halt meg, öt másik megsebesült.