Trükközve fogadták el a bizottsági jelentést a Flores-ügyben

2009.11.13. 20:01
Santa Cruz-i politikusok és üzletemberek álltak a Rózsa-Flores vezette állítólagos terroristák mögött, állította pénteken elfogadott jelentésében az ügyet vizsgáló bolíviai parlamenti bizottság. A kormánypártiak az ellenzéki tagok távollétében fogadták el a jelentést, az ellenzék tovább nyomozna az ügyben.

A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai elfogadták saját összefoglaló jelentésüket, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak az Eduárdó Rózsa-Flores vezette állítólagos terrorista csoport mögött, jelentette pénteken a bolíviai sajtó.

A jelentés elfogadásának körülményeit az ellenzéki képviselők botrányosnak tartják. Több órás felolvasás után hármuk közül ketten kimentek a mosdóba és a sajtót tájékoztatni, a kormánypártiak pedig ezt kihasználva megszavazták az események leírásának saját változatát.

Az állítólagos terrorista csoportot április 16-án számolták fel kommandósok: a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt agyonlőtték a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A magyar állampolgárságú, szintén szovátai Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A parlament teljes ülésén is előterjesztendő hivatalos álláspont Rubén Costas Santa Cruz-i kormányzót és Branko Marinkovic helyi üzletembert nevezi meg annak a csoportnak (La Torre) a vezetőjeként, amely Santa Cruz autonómiájának kivivását tűzte ki célul, és pénzelte az állítólagos terroristák működését. Megneveztek hét másik személyt is, aki jelenleg szökésben van.

Bernardo Montenegro ellenzéki képviselő értéktelennek tartja a 83 oldalas jelentést, mert nem vette figyelembe a kommandósok akciójáról napvilágra került videofelvételeket és azokat az internetes beszélgetéseket, amelyek egyikében Rózsa-Flores állítólag Alvaro García Linera bolíviai alelnökkel "cseveg". A bizottság ellenzéki tagjai folytatják a nyomozást, elutaznak Magyarországra és Írországba is.

Az ellenzékiek szintén készítettek egy jelentéstervezetet, de erről nem volt szavazás. Abban bíznak, hogy a bizottság jövő heti ülésén talán erről a tervezetről is szavazhatnak. Montenegro hozzátette, hogy a kormánypártnak az ellenzéki képviselők jelenléte mellett is meglett volna a többsége a bizottságban.

A magyar külügyminiszter tájékoztatást kért

Balázs Péter külügyminiszter levélben kérte bolíviai kollégája közbenjárását, hogy a magyar konzuli szolgálat aktuális tájékoztatást kapjon a nyomozás állásáról a magyar állampolgárokat is érintő április 16-ai Santa Cruz-i fegyveres akció ügyében, közölte Balogh Dénes a Külügyminisztérium helyettes szóvivője pénteken. A külügyminiszter arról is tájékoztatást kért, hogy az ügyben letartóztatott Tóásó Előd fogva tartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak.