Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trükközve fogadták el a bizottsági jelentést a Flores-ügyben

2009.11.13. 20:01
Santa Cruz-i politikusok és üzletemberek álltak a Rózsa-Flores vezette állítólagos terroristák mögött, állította pénteken elfogadott jelentésében az ügyet vizsgáló bolíviai parlamenti bizottság. A kormánypártiak az ellenzéki tagok távollétében fogadták el a jelentést, az ellenzék tovább nyomozna az ügyben.

A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai elfogadták saját összefoglaló jelentésüket, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak az Eduárdó Rózsa-Flores vezette állítólagos terrorista csoport mögött, jelentette pénteken a bolíviai sajtó.

A jelentés elfogadásának körülményeit az ellenzéki képviselők botrányosnak tartják. Több órás felolvasás után hármuk közül ketten kimentek a mosdóba és a sajtót tájékoztatni, a kormánypártiak pedig ezt kihasználva megszavazták az események leírásának saját változatát.

Az állítólagos terrorista csoportot április 16-án számolták fel kommandósok: a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt agyonlőtték a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A magyar állampolgárságú, szintén szovátai Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A parlament teljes ülésén is előterjesztendő hivatalos álláspont Rubén Costas Santa Cruz-i kormányzót és Branko Marinkovic helyi üzletembert nevezi meg annak a csoportnak (La Torre) a vezetőjeként, amely Santa Cruz autonómiájának kivivását tűzte ki célul, és pénzelte az állítólagos terroristák működését. Megneveztek hét másik személyt is, aki jelenleg szökésben van.

Bernardo Montenegro ellenzéki képviselő értéktelennek tartja a 83 oldalas jelentést, mert nem vette figyelembe a kommandósok akciójáról napvilágra került videofelvételeket és azokat az internetes beszélgetéseket, amelyek egyikében Rózsa-Flores állítólag Alvaro García Linera bolíviai alelnökkel "cseveg". A bizottság ellenzéki tagjai folytatják a nyomozást, elutaznak Magyarországra és Írországba is.

Az ellenzékiek szintén készítettek egy jelentéstervezetet, de erről nem volt szavazás. Abban bíznak, hogy a bizottság jövő heti ülésén talán erről a tervezetről is szavazhatnak. Montenegro hozzátette, hogy a kormánypártnak az ellenzéki képviselők jelenléte mellett is meglett volna a többsége a bizottságban.

A magyar külügyminiszter tájékoztatást kért

Balázs Péter külügyminiszter levélben kérte bolíviai kollégája közbenjárását, hogy a magyar konzuli szolgálat aktuális tájékoztatást kapjon a nyomozás állásáról a magyar állampolgárokat is érintő április 16-ai Santa Cruz-i fegyveres akció ügyében, közölte Balogh Dénes a Külügyminisztérium helyettes szóvivője pénteken. A külügyminiszter arról is tájékoztatást kért, hogy az ügyben letartóztatott Tóásó Előd fogva tartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak.