Ukrajnában titkolják az újinfluenzások számát

2009.11.13. 17:41 Módosítva: 2009.11.13. 18:03
Ukrajnában a jövőben nem közlik a laboratóriumi vizsgálatokban igazolt újinfluenzás esetek számát, jelentette be az egészségügyi minisztérium. A minisztérium szerint minden beteget egyformán kell kezelni.

Az ukrán egészségügyi minisztérium a jövőben nem tartja szükségesnek a laboratóriumi vizsgálatok által kimutatott újinfluenzás megbetegedések számának nyilvánosságra hozását.

Vaszil Lazorisinec, az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese pénteki kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy mivel Ukrajnára is kiterjed a H1N1 vírus által okozott világjárvány, ezért jelenleg nem játszik szerepet, hány újinfluenzás esetet mutatnak ki az országban, ugyanis minden beteget egyformán kell gyógyítani.

A járvány kezdete óta Ukrajnában 1,25 milliónyian betegedtek meg, az elmúlt egy nap során 61 ezren fordultak orvoshoz, ami 8 és fél ezerrel kevesebb az előző napokhoz képest, adta hírül a podrobnosti.ua internetes ukrán hírportál.

Lazorisinec szerint a kórházakban 65 600 beteget ápolnak influenza miatt, közülük 392 beteg intenzív kezelésre, hatvan pedig mesterséges lélegeztetésre szorul. A járvány kezdete óta 239-en haltak meg, az utóbbi egy nap során 26-an, főként az ország nyugati megyéiben, mondta. Eddig 14 halálesetnél mutatták ki a H1N1 vírust, tette hozzá.

Kárpátalján lassult a járvány terjedése

A legfrissebb adatok szerint Kárpátalján lelassult az influenzás és felső légúti fertőzéses esetek számának növekedése, a megyében jelenleg mintegy 2100 az ilyen betegek száma.

A járvány kezdete óta a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében közel 40 600-an betegedtek meg influenzában és felső légúti fertőzésben. Az elmúlt két hétben 2400 ember szorult kórházi kezelésre, hárman haltak meg a járványban.

Gondot jelent, hogy a kárpátaljai kórházakban nincs elég lélegeztető gép, közölte pénteken Ungváron Vaszil Szkrip, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály vezetője. Hozzátette, hogy a kevesebb beteg ellenére az utóbbi időben nőtt a súlyos és közepesen súlyos állapotú betegek száma. Kárpátalja egészségügyi intézményeiben hiány van antibiotikumokból és más készítményekből is, mondta.  • Hírek
  • Bankszámla