Judit
2 °C
7 °C

Ukrajnában titkolják az újinfluenzások számát

2009.11.13. 17:41 Módosítva: 2009-11-13 18:03:30
Ukrajnában a jövőben nem közlik a laboratóriumi vizsgálatokban igazolt újinfluenzás esetek számát, jelentette be az egészségügyi minisztérium. A minisztérium szerint minden beteget egyformán kell kezelni.

Az ukrán egészségügyi minisztérium a jövőben nem tartja szükségesnek a laboratóriumi vizsgálatok által kimutatott újinfluenzás megbetegedések számának nyilvánosságra hozását.

Vaszil Lazorisinec, az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese pénteki kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy mivel Ukrajnára is kiterjed a H1N1 vírus által okozott világjárvány, ezért jelenleg nem játszik szerepet, hány újinfluenzás esetet mutatnak ki az országban, ugyanis minden beteget egyformán kell gyógyítani.

A járvány kezdete óta Ukrajnában 1,25 milliónyian betegedtek meg, az elmúlt egy nap során 61 ezren fordultak orvoshoz, ami 8 és fél ezerrel kevesebb az előző napokhoz képest, adta hírül a podrobnosti.ua internetes ukrán hírportál.

Lazorisinec szerint a kórházakban 65 600 beteget ápolnak influenza miatt, közülük 392 beteg intenzív kezelésre, hatvan pedig mesterséges lélegeztetésre szorul. A járvány kezdete óta 239-en haltak meg, az utóbbi egy nap során 26-an, főként az ország nyugati megyéiben, mondta. Eddig 14 halálesetnél mutatták ki a H1N1 vírust, tette hozzá.

Kárpátalján lassult a járvány terjedése

A legfrissebb adatok szerint Kárpátalján lelassult az influenzás és felső légúti fertőzéses esetek számának növekedése, a megyében jelenleg mintegy 2100 az ilyen betegek száma.

A járvány kezdete óta a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében közel 40 600-an betegedtek meg influenzában és felső légúti fertőzésben. Az elmúlt két hétben 2400 ember szorult kórházi kezelésre, hárman haltak meg a járványban.

Gondot jelent, hogy a kárpátaljai kórházakban nincs elég lélegeztető gép, közölte pénteken Ungváron Vaszil Szkrip, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály vezetője. Hozzátette, hogy a kevesebb beteg ellenére az utóbbi időben nőtt a súlyos és közepesen súlyos állapotú betegek száma. Kárpátalja egészségügyi intézményeiben hiány van antibiotikumokból és más készítményekből is, mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?