Friderika
12 °C
29 °C

Visszavonták Morvai londoni meghívását

2009.11.15. 13:53 Módosítva: 2009-11-15 13:54:19
Tiltakozások hatására visszavonták Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti vezető képviselőjének meghívását egy londoni konferenciára, amelyet a palesztinok jogainak támogatására rendeznek, írta a The Observer.

A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap értesülése szerint a magyar politikus a Palesztin Visszatérés Központja (Palestinian Return Centre, PRC) nevű, Londonban bejegyzett szervezet rendezvényén tartott volna előadást.

A Palestinian Return Centre honlapján olvasható tájékoztató szerint a konferenciát december 7-én rendezik Londonban, abból az alkalomból, hogy hatvan éve kezdte meg tevékenységét a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ENSZ-hivatal, az UNRWA.

A The Observer írása szerint azonban a konferencián felszólaló több más politikus "rémülettel értesült" a magyar európai parlamenti képviselő hátteréről.

Aggályosnak tartották

 
morvai

Neil Gerrard, a kormányzó brit Munkáspárt egyik alsóházi törvényhozója lemondta részvételét. Jennifer Louise Tonge bárónő, a Liberális Demokraták felsőházi képviselője, Clare Short egykori munkáspárti kabinettag, jelenleg független alsóházi képviselő, sőt Daud Abdullah, a Brit Muszlim Tanács főtitkár-helyettese is - akik mind beszédet mondanak a rendezvényen - aggályosnak tartja Morvai Krisztina szerepét a Jobbikban - áll a brit lap cikkében.

A Gázában élők jogaiért küzdő európai kampányszervezet - European Campaign to End the Siege of Gaza - szóvivője a The Observernek megerősítette, hogy a tiltakozások nyomán visszavonták Morvai Krisztina meghívását. A decemberi londoni konferenciát e kampánycsoport támogatásával rendezik.

A magyar politikus meghívásának lemondását a brit lap szerint üdvözölték a Brit Nemzeti Párt (BNP) - a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő - bírálói, akik aggodalmuknak adtak hangot a BNP és a Jobbik kibontakozó kapcsolatai miatt.

A The Observer megemlíti, hogy a két párt - más szélsőjobb csoportokkal együtt - szövetséget hoz létre az Európai Parlamentben. Nick Griffin, a BNP elnöke tavaly felszólalt a Jobbik egy nagygyűlésén, és a magyar párt több vezető tisztviselőjével is találkozott - áll a cikkben.