Most nem lett túszdráma a kalóztámadásból

2009.11.18. 13:14
A szomáliai kalózok hét hónap alatt másodszor támadták meg a Maersk Alabama teherhajót, de ezúttal nem sikerült feljutniuk a fedélzetre. Nem ez az első hajó, amit kétszer támadnak meg a kalózok, egy admirális szerint a veszélyes térségben erre minden áthaladó hajónak fel kell készülnie.

Szerdán másodszor támadták meg a szomáliai kalózok az amerikai zászló alatt hajózó Maersk Alabama teherhajót, ezúttal azonban az őrök visszaverték a kalózokat, írja az AP. A kalózok Szomáliától 350 tengeri mérföldre próbálták elfoglalni a teherhajót, amely árpilisban egy ötnapos túszdrámáról híresült el.

A kalózok akkor feljutottak a hajó fedélzetére, a legénységnek azonban sikerült visszaszereznie az irányítást, egy kalózt pedig túszul ejtettek. Három társa ugyanakkor elfogta Richard Phillips kapitányt, akiért cserébe a legénység átadta a negyedik banditát. A kalózok nem tartották be a fogolycsere rájuk eső részét, hanem a megkötözött Phillipsszel együtt egy kis csónakon megpróbáltak elmenekülni.

Azonban kifogyott az üzemanyaguk, és így öt napon keresztül tartották fogva a kapitányt egy mentőcsónakban, miközben hadihajókkal is farkasszemet néztek. Végül egy éjszakai akcióban kommandósok megölték a három kalózt, és kiszabadították a kapitányt.

alabama450

Phillips túszdrámáját kiemelten kezelték az amerikai sajtóban, történetéből könyv és film is készül majd.

A Szomália közelében tartózkodó EU-erők egyik szóvivője, John Harbour admirális azt mondta, hogy a kalózok csak véletlenül próbálkoztak megint a Maersk Alabamánál. "Nem ez az első hajó, amit már kétszer is megtámadtak, ezt a veszélyt a térségben áthaladó minden egyes hajónak vállalnia kell" - mondta.