Két évtized is kevés lehet a tátrai erdők feléledéséhez

2009.11.20. 19:13
A 2004-es rendkívüli szélvihar 12 ezer hektáron pusztította el a fákat, újratelepítésük még mindig tart. Egy konferencián elhangzott, 230 kilométer/órás széllökéseket is mértek.

A Magas-Tátrában tizenöt-húsz évre van szükség a szélvihar által öt éve letarolt erdők teljes regenerációjához, noha a terület 70 százalékán már megkezdődött a fák telepítése - mondta Ladislav Scherich Tátra-szakértő egy budapesti konferencián.

A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én a szélvihar több mint 12 ezer hektáron teljesen kidöntötte a fákat, és körülbelül ugyanekkora területen kisebb károkat okozott az erdőben.

A szél néhány óra alatt 700-1350 méteres magasságban csavarta ki a fákat. A legmagasabb széllökéseket az erdősáv felső határán, 1480 méteren mértek, a szél sebessége ott elérte a 230 kilométer/órát.

A szakértő elmondta: az erdőket pusztító szélviharok visszatérőek a hegységben, de a 2004-es csapás minden korábbi vihart jóval felülmúlt erejében.

A vihar nyomában járó, a vártnál gyorsabban szaporodó szúbogarak, valamint a 2005 nyári és egy idei, Késmárk környéki tűzvész is jelentősen hozzájárult az erdőpusztuláshoz. A kidőlt fák kitermelése 2006 májusára teljesen befejeződött, az újraerdősítés folyamatosan zajlik, ehhez több mint egymillió eurónyi adomány érkezett.

Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete elmondta: a "szlovákok egyként siratták" az öt évvel ezelőtti katasztrófában elpusztult erdőket. Szerencsére a Magas-Tátra idegenforgalma nem omlott össze, tette hozzá.

A Magas-Tátrában jelenleg 12 menedékház, több mint 650 kilométer jelzett turistaút és 300 kilométert meghaladó kerékpárút várja a turistákat.