Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két évtized is kevés lehet a tátrai erdők feléledéséhez

2009.11.20. 19:13
A 2004-es rendkívüli szélvihar 12 ezer hektáron pusztította el a fákat, újratelepítésük még mindig tart. Egy konferencián elhangzott, 230 kilométer/órás széllökéseket is mértek.

A Magas-Tátrában tizenöt-húsz évre van szükség a szélvihar által öt éve letarolt erdők teljes regenerációjához, noha a terület 70 százalékán már megkezdődött a fák telepítése - mondta Ladislav Scherich Tátra-szakértő egy budapesti konferencián.

A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én a szélvihar több mint 12 ezer hektáron teljesen kidöntötte a fákat, és körülbelül ugyanekkora területen kisebb károkat okozott az erdőben.

A szél néhány óra alatt 700-1350 méteres magasságban csavarta ki a fákat. A legmagasabb széllökéseket az erdősáv felső határán, 1480 méteren mértek, a szél sebessége ott elérte a 230 kilométer/órát.

A szakértő elmondta: az erdőket pusztító szélviharok visszatérőek a hegységben, de a 2004-es csapás minden korábbi vihart jóval felülmúlt erejében.

A vihar nyomában járó, a vártnál gyorsabban szaporodó szúbogarak, valamint a 2005 nyári és egy idei, Késmárk környéki tűzvész is jelentősen hozzájárult az erdőpusztuláshoz. A kidőlt fák kitermelése 2006 májusára teljesen befejeződött, az újraerdősítés folyamatosan zajlik, ehhez több mint egymillió eurónyi adomány érkezett.

Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete elmondta: a "szlovákok egyként siratták" az öt évvel ezelőtti katasztrófában elpusztult erdőket. Szerencsére a Magas-Tátra idegenforgalma nem omlott össze, tette hozzá.

A Magas-Tátrában jelenleg 12 menedékház, több mint 650 kilométer jelzett turistaút és 300 kilométert meghaladó kerékpárút várja a turistákat.