Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bombamerénylet készült Észak-Írországban

2009.11.22. 14:36
Rendőrökre lőttek rá és egy pokolgépet is megpróbáltak felrobbantani vasárnapra virradóra szakadár fegyveresek Észak-Írországban.

A rajtaütésszerű támadás Garrison faluban történt. A rendőrök viszonozták a tüzet, és tűzharcban nem esett bajuk. Rendőrségi közlés szerint az incidenssel összefüggésben őrizetbe vettek két - más hírek szerint három - embert.

A másik incidens a rendfenntartás pártatlanságán őrködő belfasti felügyeleti központnál történt. A támadók egy gépkocsiba rejtette 180 kilogrammos pokolgépet akartak felrobbantani, de a gyújtószerkezet rosszul működött, így csak az autó égett le, és senkinek sem esett baja.

Észak-Írországban megszaporodtak a szórványos erőszakcselekmények, amióta szakadár fegyveresek márciusban megöltek két katonát és egy rendőrt. Három nappal ezelőtt a hadsereg tűzszerészei egy pokolgépet hatástalanítottak, amelyet - szerintük - a támadók rendőrtisztek ellen akartak bevetni.

A tartományban csaknem harminc évi vérontás után két éve hivatalosan béke honol: Észak-Írországot együtt kormányozzák a többségi protestáns és a kisebbségi katolikus közösség radikális pártjai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!