Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bombamerénylet készült Észak-Írországban

2009.11.22. 14:36
Rendőrökre lőttek rá és egy pokolgépet is megpróbáltak felrobbantani vasárnapra virradóra szakadár fegyveresek Észak-Írországban.

A rajtaütésszerű támadás Garrison faluban történt. A rendőrök viszonozták a tüzet, és tűzharcban nem esett bajuk. Rendőrségi közlés szerint az incidenssel összefüggésben őrizetbe vettek két - más hírek szerint három - embert.

A másik incidens a rendfenntartás pártatlanságán őrködő belfasti felügyeleti központnál történt. A támadók egy gépkocsiba rejtette 180 kilogrammos pokolgépet akartak felrobbantani, de a gyújtószerkezet rosszul működött, így csak az autó égett le, és senkinek sem esett baja.

Észak-Írországban megszaporodtak a szórványos erőszakcselekmények, amióta szakadár fegyveresek márciusban megöltek két katonát és egy rendőrt. Három nappal ezelőtt a hadsereg tűzszerészei egy pokolgépet hatástalanítottak, amelyet - szerintük - a támadók rendőrtisztek ellen akartak bevetni.

A tartományban csaknem harminc évi vérontás után két éve hivatalosan béke honol: Észak-Írországot együtt kormányozzák a többségi protestáns és a kisebbségi katolikus közösség radikális pártjai.